NRK Meny
Normal

Fikk elektrisk støt i fiskesperra

NOME (NRK): En padler fikk elektrisk støt i fiskesperra i Telemarkskanalen. Reiselivsnæringa frykter at den elektriske fiskesperra skremmer vekk turistene.

Fiskesperre, Kjeldal sluse

En padler fikk støt i fiskesperra ved Kjeldal sluse i sommer.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Det var i slutten av juli at strøm-ulykken ved Kjeldal sluse skjedde. En padler falt i vannet, og var våt da han kom seg opp i kajakken igjen, for å passere fiskesperra. Han fikk elektriske støt da han passerte sperra.

Padleren var innom Erling Skoe ved Telemark Kanalcamping, og fortalte Skoe om ulykken:

Erling Skoe

Erling Skoe ved Telemark Kanalcamping i Lunde ble fortalt om ulykken av padleren som fikk støt.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Han som ramla uti og var gjennomvåt hadde fått skikkelig mye strøm i seg, skikkelige støt. Padleren som var innom her fortalte at det hadde vært veldig ubehagelig, forteller Skoe.

Må oppsøke lege

Lege Melita Kosjerina ved akuttmottaket ved Sykehuset Telemark sier det er viktig å oppsøke lege etter en slik ulykke.

– Pasienten bør observeres av lege når man har fått strøm i seg, sier Kosjerina.

Reiselivsnæringen har kjempet mot etableringen av den elektriske fiskesperra, fordi de frykter at den skremmer vekk turistene. Erling Rønnekleiv, styreleder i Reisemål Bø, sier de har fryktet en ulykke:

Erling Rønnekleiv

Styreleder i Reisemål Bø, Erling Rønnekleiv, mener fiskesperra er ødeleggende for turismen.

Foto: Midt-Telemark.no

– Det er dette vi har fryktet at skulle skje, at noen ble skadet i fiskesperra, sier Rønnekleiv.

– Ødeleggende for turismen

Rønnekleiv mener fiskesperra ødelegger for aktivitetsturismen langs Telemarkskanalen.

– Årets sommersesong har vist at aktiviteter er veldig populært. Satsing på aktivitetsturisme har gitt fulle campingplasser og fulle hotell i sommer. Jeg er redd fiskesperra ødelegger for turistene, sier reiselivslederen.

Rønnekleiv mener det bare er en ting å gjøre med fiskesperra, nemlig å deaktivere den.

– Det er en ting som er lett å gjøre, det er å skru av strømmen, sier Rønnekleiv.

– Sikkerheten er god nok

Den elektriske fiskesperra ved Kjeldal er den første i sitt slag i Norge og ble satt i drift i 2012. Fylkesmannen i Telemark har satt opp informasjonsskilt som anbefaler padlere å ta opp kajakk eller kano før de kommer til den elektriske sperra. De har også tilrettelagt for og satt ut kanotriller.

Hans Bakke

Miljøverndirektør hos Fylkesmannen, Hans Bakke mener sikkerheten ved fiskesperra er god nok.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Jeg oppfatter ikke dette som en ulykke, her har de padlet forbi tre skilt. I beste fall er dette gjort på grunn av uoppmerksomhet, sier miljøverndirektør hos fylkesmannen, Hans Bakke.

– Så Fylkesmannen mener at folks sikkerhet er godt nok ivaretatt?

– Ja. Vi har hatt et større utredningsarbeid med konsulenter som har sett på dette. Vi har også satt i verk ytterligere tiltak, sier miljøverndirektøren.

Skrur ikke av strømmen

Bakke sier det er uaktuelt å skru av strømmen på anlegget.

– Dette er et viktig tiltak for å hindre spredning av gjedde oppover i kanalen og for ta vare på ørreten og elvemuslingen, sier Bakke.

Om fiskesperra klarer å hindre gjedda i å spre seg gjenstår å se.

– Vi har funn av gjedde på oversiden av sperra, og vil nå overvåke og evaluere om sperra virker. Det er selvsagt viktig at den virker som den skal, avslutter Bakke.

 • Åpner for grågås-jakt

  Grunneiere på Jomfruland har fått ekstraordinær fellingstillatelse på Grågås til og med 8 april. Grågåsa spiser opp vinterforet som ligger ute, og er også upopulær blant hytteeiere fordi den skitner til området.

  Grågås
  Foto: Åsmund Asphaug
 • Fartskontroll

  Politiet har hatt fartskontroll på fylkesveg 37 ved Mæl i Tinn i dag. 6 bilførere ble tatt for å kjøre for fort. Alle ble målt til over 80 km i 60-sonen melder politiet, den høyeste hastigheten var 84 kilometer i timen.

  Politi
  Foto: Eilif Aslaksen / NRK
 • Åpner FV651

  Klokken 10.00 i dag åpnes Fylkesveg 651 mellom Tuddal og Rjukan. Veien over fjellet mellom Tinn og Hjartdal er åpen i påska fra fredag 23. mars kl. 10 til tirsdag 3. april. Vegen vil være nattestengt alle dager. Etter påske dvs. 3. april stenger veien igjen, slik at den tørker opp før ordinær åpning.

 • Ikke Porsgrunns ansvar

  Ordfører i Porsgrun, Robin Kåss, sier til NRK at han tar avstand fra Bakkens påstander, og påpeker at kommunen i utgangspunktet ville ha veien et annet sted, og at Porsgrunn ikke er involvert i Statens vegvesens tomtekjøp.

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK