Fikk drapstrusler via døtrene

Anders Behring Breiviks forsvarer, Vibeke Hein Bæra, fikk vite av sine barns venner at det var satt en pris på hennes hode.

Vibeke Hein Bæra.

Forsvarer for Anders Behring Breivik Vibeke Hein Bæra forteller om drapstruslene hun fikk høre om fra døtrene sine.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det skapte frykt hos barna mine, og dette opplevdes som veldig ubehagelig, forteller Hein Bæra til NRK.

Gjennom sine barns venner ble hun gjort oppmerksom på at det var satt en prislapp på hodet hennes.

– Det var episoder som var krevende for oss som forsvarere å håndtere parallelt med rettssaken.

Denne uken pustet Hein Bæra lettet ut. Hun avsluttet formelt sitt forsvareroppdrag i Skien fengsel sammen med forsvarer Geir Lippestad. I en Brennpunktdokumentar som sendes på NRK 1 tirsdag, kommer det fram at Lippestad har mottatt hundrevis av trusler.

Nå forteller Hein Bæra om påkjenningen det var å motta trusler mot seg og sin familie under rettssaken mot terrordømte Anders Behring Breivik.

Snakket mye med barna

– Det er klart at det er slikt man ikke ønsker å oppleve, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra om truslene.

Forsvareren har mottatt trusler både ansikt til ansikt, sms og på telefon.

– Det er mest ærlig og redelig når man kan si hva man mener ansikt til ansikt. Noen ganger har jeg også fått anledning til å redegjøre for jobben jeg gjør.

Hun sier det var viktig å snakke mye med barna og deres venner om trusselbildet i denne perioden. Det gjorde også politiet.

– Dette ble tatt veldig alvorlig av politiet, og jeg har hele tiden følt meg trygg på måten politiet har håndtert vår sikkerhet på, forklarer hun.

Det ble tatt en rekke forholdsregler etter truslene i samhandling med politiet, men Hein Bæra ønsker ikke å gå inn på hva slags tiltak som er gjort, fordi hun mener det er grunnen til at de fungerer godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Emilie og Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra sammen med en av døtrene sine, Emilie.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Imponert over folks forståelse

Det var mange som hadde meninger og ytringer om at Breivik også skulle ha et forsvar. Det var hun forberedt på, og har forståelse for.

– Dette er forståelig nok en sak som har vekket mange reaksjoner hos folk. Mye sinne, aggresjon og selvfølgelig sorg. Som en del av det har vi vært utsatt for mer av slike hendelser som man ikke ønsker seg enn det som er vanlig i straffesaker, forteller forsvareren.

– Det har vært mye fokus på mye av det som har vært vanskelig og leit i forhold til henvendelsene jeg har fått. Jeg har også fått veldig mange gode tilbakemeldinger, og jeg er egentlig mest imponert over forståelsen folk har vist for at også Breivik skal ha et forsvar, og at det er en veldig, veldig viktig del av vår rettsstat, sier Hein Bæra.

Godt å komme hjem til Telemark

Vibeke Hein Bæra synes det er hyggelig å komme tilbake til hjembyen Porsgrunn etter den ett år lange prosessen.

– Det er hyggelig å gå på gata i byene Porsgrunn og Skien. Mange kjenner meg igjen, naturlig nok. Jeg kjenner mange her. Stort sett, i 90 prosent av tilfellene, er det veldig, veldig gode ord som kommer. Det har vært viktig i denne prosessen, mener Hein Bæra.

Når rettssaken er over og Anders Behring Breivik har fått en dom tror hun at trusselbildet avtar.

– Nå kjenner jeg meg trygg.