Fikk bommen rett i frontruta

I 1994 startet bompengeinnkrevingen på Borgestadsletta, og den første bompasseringen skjedde ikke uten dramatikk. Her er et tilbakeblikk.

Lastebil kjører på bom

Det ble fulltreff da den første bilen skulle passere.

Foto: Petter Melsom / NRK

Fra i dag må du betale bompenger på E18 gjennom Vestfold. Nå betales bompengene som oftest via en liten brikke i frontruta, men i 1994 betalte man med kontanter.

Petter Melsom, fotograf i NRK

Petter Melsom, fotograf i NRK, kunne fått bommen i hodet

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

NRK-fotograf Petter Melsom var på jobb sammen med reporter Vivi Sævik den dagen bomstasjonen skulle åpnes på Borgestadsletta.

– Vi visste at innkrevinga av bompenger skulle starte klokka 10. Jeg stilte meg derfor foran bomstasjonen, for jeg ville ta bilde av den første bilen som måtte betale for å passere, sier Petter Melsom, fotograf i NRK Østafjells.

Og bilder fikk fotografen. Litt mer enn han hadde forestilt seg.

– Bilen kommer. Og han skynder seg vel, for han tror han skal rekke det før ti. Men det gjør han akkurat ikke, forteller Melsom.

Created by InfoDispatcher

Se sjåføren vinke til fotografen før det smeller

Den forfjamsete sjåføren skvatt nok skikkelig. Det kom et høyt smell da det smalt i ruta. Lastebilen skjente ut i brøytekanten. Men klarte å komme inn igjen på veien.

– Da ble det litt oppstandelse. For ruta på den bilen fra Hovenga Bakeri knuste jo selvfølgelig, og han stoppet for han syntes sikkert ikke at dette var veldig hyggelig, sier den erfarne fotografen.

Billetter klare

På den tiden kunne man betale med kontanter eller billetter.

– Han hadde billettene klare, og prøvde å rekke det, sier Melsom.

Det var en som var svært ivrig med å starte bompengeinnkrevingen.

– Det rare var vel han som stod inne i bua, og skulle legge ned bommen. Han så vel bare på klokka. Og trykte på knappen da den akkurat var ti. Han kikka ikke ut vinduet for å se om det kom en bil akkurat da, sier fotografen.

Kunne fått bommen i hodet

Det ble bare skader på bilen. Bommen var konstruert slik at den tålte å bli kjørt på. Men det kunne ha gått riktig ille.

– Heldigvis så sto jeg såpass langt unna at bommen ikke traff meg. Men hadde jeg stått tettere, kunne jeg fått den bommen rett i hodet, sier Melsom.

Fjernsynsteamet spurte bomvakten etterpå om hvem som skulle erstatte ruta.

– Vi får bare erstatte det. De får skrive det opp, og erstatte det, sa bomvakten.

De har nok penger. Det er jo bare å kreve inn litt mer bompenger. Så ruta ble vel betalt av dem som betaler bompenger, humrer Petter Melsom.

Med til historien er at den første som betalte, fikk blomster.