Hopp til innhold

Fikk 7,5 millioner for nytt superlaken

– Kan de lage bleier kan jeg lage laken, sier gründeren Astrid Skreosen. Nå får hun 7,5 millioner kroner fra Innovasjon Norge til å produsere de superabsorberende lakenene.

Astrid Skreosen

Astrid Skreosen er idèskaperen bak det nye fødelakenet.

Foto: Lars Hansen / NRK

Lakenet skal bidra til mindre søl og lekkasjer under fødselen. Gründeren bak prosjektet, Astrid Skreosen (36), fikk ideen da hun jobbet som barnepleier ved fødeavdelingen i Skien. Der ble hun lei av tungvinte vaskeprosedyrer.

– Lakenet vil gjøre at det tar kortere tid å gjøre klar en fødestue, og det vil gå fortere å rydde opp etter en fødsel, sier Skreosen.

Produksjon til våren

Pengene fra Innovasjon Norge skal gå til å bygge en ny fabrikk på Kjørbekk i Skien, og produksjonen av lakenene vil begynne på nyåret. Skreosen forteller at de har fått positiv respons fra halvparten av landets fødestuer, og på nyåret setter fødeavdelingen ved Ullevål sykehus i gang et pilotprosjekt.

Ved Ullevål sykehus har de fulgt prosjektet helt fra begynnelsen. Seniorrådgiver Christoffer Ellingsen, betegner prosjektet som en enestående sjanse til å teste ut noe helt nytt. Han håper lakenene vil bedre fødselen for den fødende og de ansatte. Prosjektet kan og å gjøre fødselen mindre ressurskrevende.

– Vi håper på å spare personell, i den forstand at det går raskere, og vi kan kanskje få flere fødsler hver dag, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prototypen av det nye fødelakenet

Dette er prototypen av det nye fødelakenet.

Foto: Lars Hansen / NRK

Internasjonalt marked

Skreosen mener lakenet også har et marked utenfor landets grenser.

– Vi ønsker først å ta fatt på den norske for så å gå løs på det nordiske markedet, etter det står Europa og USA for tur, sier Skreosen

Det internasjonale markedespotensialet var også en viktig årsak til støtten fra Innovasjon Norge, forteller Randi Egge Husby. De ønsker nå å bidra til finansieringen av produksjonsutstyr i håp om at det kan skape arbeidsplasser og verdiskapning i Telemark.

I fjor ble Skreosen kåret til telemarks nest beste kvinnelige gründer, og Husby skryter også av Skreosens pågangsmot.

– Astrid er en typisk gründer, hun gir seg ikke og møter hun hindringer blir hun bare enda mer tent på å overvinne dem. Hun har den stå på viljen som er nødvendig om skal du lykkes, sier Husby.

Astrid Skreosen demonstrerer fødelakenet

Her demonstrerer Astrid Skreosen fødelakenet.

Foto: Lars Hansen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark