NRK Meny
Normal

Fikk 750 søknader om skolefri

Svært mange har søkt om å ta barna ut av skolen på få måneder. Det til tross for at skolene har varslet innstramming i ferieregelverket. I Skien fikk skolesjefen inn 750 søknader på et halvt år.

Syden

Stadig flere søker om skoelfri for ungene i skoletiden, for å blant annet reise hit- til Syden.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Jeg ble kjempeglad. Datteren min hørte om veldig mange som hadde reist, og hun har lenge hatt lyst til å fly. Da jeg sa til henne at vi skulle på ferie så jublet hun. Vi storkoste oss, og vi trengte den ferie, sier Lene Trede Hansen.

Lene Trede Hansen

Lene Trede Hansen er glad for at hun og datteren kunne dra på ferie.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Hun er student og alenemor, og jobber i feriene for å få gå økonomien til å gå rundt. Derfor var hun avhengig av å kunne få reise på ferie med datteren sin utenfor høysesong. Etter å ha spart og drømt om ferie i over et år var gleden stor da de fikk ja til å få permisjon fra skolen.

– Det betød veldig mye. Jeg hadde lovet datteren min en tur til Syden, så for meg betød det alt.

– Altfor mange søknader

Grete Gjelten

Skolesjef i Skien, Grete Gjelten synes altfor mange søker om å få skolefri for barna.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Skien kommune er en av mange kommuner som har strammet inn regelverket for å hindre at foreldre tar barna ut av skolen for å reise på ferie.

Likevel har kommunen fått inn over 750 søknader om permisjon fra undervisning det siste halvåret. Til tross for strengere regelverk fikk bare 60 av 750 avslag. I en kommune med 6000 elever er det altfor mange, sier skolesjef i Skien, Grete Gjelten.

Jeg synes det er et tall som er altfor høyt. I en undervisningssituasjon er hver eneste dag viktig. Jeg skulle ønske at vi så en nedgang i disse tallene.

Håper på holdningsendring

Den vanligste årsaken til at foreldre søker om fri for barna er familieferie, eller at barna skal få reise på ferie til foreldrenes hjemland.

Det er en forsvarlighetsvurdering som skal ligge til grunn for om eleven skal få fri. Skolen vurderer elevenes tidligere permisjonshistorikk, fravær, og hva som skjer på skolen de dagene eleven søkes fri.

Gjelten håper nå det er i ferd med å skje en holdningsendring blant foreldre.

– Jeg håper at vi får gjennomslag for at vi har det reglementet vi har, og at foreldrene forholder seg til det.

Lene Trede Hansen forstår at kommunen er streng, men er glad for at det utvises skjønn.

– Jeg tenker at om man tar ungene ut av skolen en gang iblant tror jeg ikke det er skadelig, så lenge man lover å følge opp lekser, sier hun.