NRK Meny
Normal

Ikke alle koser seg i ferien

Mange barn gleder seg til ferie og fri, men for alle er ikke ferier det samme som kos og hygge.

Barna i Sandakerveien FUS Barnehage aker på Myraløkka

Arkivbilde. For noen er ferie en tid for lek og moro, men ikke alle har like mye å se frem til.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Høytiden fungerer som et forstørrelsesglass, mener Kristin Oudmayer, fagansvarlig for «Den ene» i UNICEF Norge. Derfor er det mange barn som ikke trives når ferien kommer.

– Det som fra før er vondt og sårt, kjennes sterkere når stillheten senker seg.

De som befinner seg i en usikker situasjon lengter tilbake til hverdagen. De daglige rutinene skaper for mange trygghet og struktur.

Forventes at vi skal være glad

Mange av dem som ikke har det bra, opplever når ferier og høytider kommer at de burde ta seg sammen og glede seg mer. Mange føler et stort forventningspress til å være glad og fornøyd.

– Det er naturlig at mennesker snakker om og viser frem det de gleder seg til og gleder seg over. Jeg kunne ønske det samtidig var et større fokus på at ikke alle er glad hele tiden, forteller Oudmayer.

Det er mange som ikke har noe å glede seg over i ferietider, og dermed føler seg utenfor. Oudmayer sier vi alle kan bidra til at barn får et bedre forhold til ferier.

– Ved å være oppmerksomme, se rundt oss, invitere med på tur, slik kan vi skape gode minner fra ferier og høytider.

Påtvungen kos

Cathrine Holm hos Klara Klok, en informasjonstjeneste for ungdom på nettet, forteller at de opplever endringer i hva henvendelsene handler om rundt ferietider.

– Spørsmålene dreier som om familie, mange føler at de er «tvunget» til å ha det hyggelig sammen med familiemedlemmer de ikke egentlig kommer overens med.

Anders Røyneberg svarer ungdom på Klara Klok.

Arkivbilde. Klara Klok merker at det er høytid på sin nettside.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Det er mye fokus på kos i høytidene, og med til denne kosen er mat og godteri. Holm legger merke til at dette fokuset på at man skal spise og kose seg påvirker mange ungdommer

– Vi får mange henvendelser som handler om at det er mye mat og lite trening, og dette henger sammen med at de ofte har en frykt for å legge på seg.

 • Sperrer veien

  En buss har fått motorhavari og sperrer FV215 ved Svartangen i Siljan. Bussen står midt i veien og stopper annen trafikk fra å passere. Politiet opplyser på Twitter at bilberging er på vei.

 • Flatland til Paris

  I morgen blir Helga Flatland presentert for et fransk publikum. Forfatteren fra Flatdal og tre andre norske forfattere skal delta på et bransjetreff i Paris rettet mot franske forlag. Det er Flatlands siste roman, En moderne familie, som blir presentert på arrangementet.

  Helga Flatland
  Foto: Aschehoug
 • Må lese bruksanvisning

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i går fordi et SOS-signal ble sendt fra ei smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

  Smartklokke med mulighet for nødanrop
  Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK
 • Traff trapp

  En mann i 20 årene fikk førerkortet beslaglagt etter at han kjørte inn i trappa ved Gimsøy Spiseri i Skien, natt til mandag. Politiet opplyser at mannen fikk en sleng på bilen og kom over i motsatt kjørefelt. Ingen skal være skadd i hendelsen.