NRK Meny
Normal

Ingeborg har aldri opplevd det som skjer i norske fengsler nå: – Det er et overgrep

SKIEN/KRAGERØ/BLAKSTAD (NRK) : Helsetilsynet har opprettet tilsynssak mot Blakstad sykehus i Akershus etter at en psykiatrisk pasient tok livet av seg i Skien fengsel.

Ingeborg Kivle er leder i Norsk fengsel- og friomsorgsforbund avdeling Telemark og nestledar i Regio

FRYKTER FLERE SELVMORD: Leder i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund i Telemark, Ingeborg Kivle, frykter flere selvmord i norske fengsler.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Den 23 år gamle mannen ble karakterisert som suicidal, men ble likevel utskrevet.

Ansatte i fengslet i Skien er fortvilet, og frykter flere selvmord.

Kriminalomsorgen ønsket ikke at mannen skulle sone hos oss fordi han var suicidal. Han var få dager hos oss før han klarte å ta livet sitt, sier leder for Norsk fengsels- og friomsorgsforbund i Telemark, Ingeborg Kivle til NRK.

Hun har jobbet i Kriminalomsorgen i over 20 år, og har aldri opplevd det som skjer i norske fengsler nå.

– Det er så syke mennesker som sitter inne. Det er et overgrep, for mange av dem skulle aldri ha vært der. Det er unge gutter som er veldig syke, og vi har ingen tilbud til dem.

Jeg kjenner det rett og slett i magen, det er et overgrep

Ingeborg Kivle, leder for Norsk fengsels- og friomsorgsforbund i Telemark

Les også:

Blakstad sykehus i Asker

Blakstad sykehus i Asker får kritikk etter at de skrev ut en suicidal pasient som senere tok livet av seg i Skien fengsel.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Reagerte på utskrivelsen

Mannens advokat, Andrea Wisløff, sier hun og fengslet i Skien reagerte på utskrivelsen av mannen og tok kontakt med Blakstad sykehus.

– Jeg forsto at beslutningen allerede var tatt. Saken var umulig å gjøre noe med, og jeg fikk beskjed om at han måtte fremstilles for legevakten på nytt. Denne mannen var så syk at han burde vært på et psykiatrisk sykehus.

Avdelingsoverlege ved Blakstad sykehus, Carsten Bjerke, fikk tilsynssaken torsdag. Han ønsker ikke å gå inn i den konkrete saken, men mener det er helt greit at sykehuset blir gransket, dersom de har gjort noe galt.

– Hvis det skulle vise seg at tilsynet mener at vi ikke har fulgt forsvarlig praksis, må vi vurdere våre rutiner og prosedyrer.

Å ha selvmordstanker, planlegge å ta livet sitt, det å tenke på å ta livet sitt er ingen psykiatrisk lidelse

Carsten Bjerke, avdelingsoverlege ved Blakstad sykehus

– Mange av dem burde aldri vært i fengsel

Andrea Wisløff

Advokat Andrea Wisløff mener mange innsatte er så psykisk syke at de aldri burde vært i et fengsel.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Mannen som tok livet sitt var iraner. Han var dømt for vold mot offentlig tjenestemann, men dommen var ikke rettskraftig så han ble overført til varetekt i Skien fengsel i stedet.

Carsten Bjerke

Avdelingsoverlege ved Blakstad sykehus sier de må se på rutinene dersom de har gjort noe galt.

Foto: Anne Lognvik / NRK

23-åringen hadde sultestreiket i over 20 dager, og hadde gått ned svært mange kilo før han ble overført til varetekt i Skien. Der sluttet han også å spise og drikke.

– Det er mange som er psykisk syke som sitter i varetekt i norske fengsler i dag, som heller burde vært på psykiatrisk sykehus, sier advokat Andrea Wisløff.

Ingeborg Kivle i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund i Telemark, sier konsekvensen av at de får inn så mange psykisk syke mennesker, er økt bruk av glattcelle.

– I verste fall kan konsekvensen bli flere selvmord, skade på betjenter og i verste fall dødsfall.

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett