NRK Meny
Normal

Fengselet frykter fangegjenger

De ansatte i Skien fengsel frykter for sikkerheten dersom fengslene blir fylt med kriminelle fra de såkalte A- og B- gjengene.

Skien fengsel
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Derfor krever nå de ansatte både i Skien og i Ringerike mer ressurser til konkrete sikkerhetstiltak i fengslene.

- Hvis det blir en NOKAS-satsing for å sprenge de kriminelle miljøene, er det blant annet Skien som får disse gjengmedlemmene bak murene. Det sier mottaksleder i Skien fengsel, Fred Inge Skjærum.

Økt trussel

- I dag har vi mange sittende i Skien fengsel med bakgrunn i kriminelle miljøer og grupperinger. Vi ser i fremtiden at vi vil motta enda flere. Vi bekymrer oss for at mange samlet kan utgjøre en økt trussel i fengslet, sier Skjærum.

- Hva er du redd for da?

- Jeg er redd for at de skal få bruke for mye av tiden sin på å planlegge nye kriminelle handlinger, sier han.

Vil sprenge gjengmiljøene

 

Knut Morten Johansen
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Etter flere skyteepisoder mellom de kriminelle gjengene har leder i Politiets fellesforbund denne uka foreslått en økonomisk satsing, tilsvarende NOKAS-etterforskningen, for å gi politiet mulighet til å sprenge gjengmiljøene.

Resultatet kan bli en lang rekke fengslinger. Og dette er kriminelle som ikke bare politiet frykter, men også de ansatte i fengslene. Det sier hoved-tillitsvalgt Knut Morten Johansen i Kriminalomsorgens Yrkesforbund i Skien Fengsel.

- Vi er redde for å få innsatte hit som vi ikke klarer å følge opp, på grunn av mannskapsmangel eller at vi ikke kan tilby dem det de har krav på ifølge straffegjennomføringsloven. Vi trenger mer midler, på lik linje med det politiet har, mener Johansen.

Vurderer å kutte rehabilitering

For å møte det økte sikkerhetsnivået har ledelsen i Skien Fengsel allerede vurdert å kutte ut såkalt programvirksomhet for innsatte - det vil si rehabilitering og sosial tiltakene. Da sitter man igjen med ren - oppbevaring, sier Johansen.

 

Hvis vi må låse innsatte inn 23 timer i døgnet, vil det helt klart skape skarpe situasjoner.

Knut Morten Johansen-hovedtillitsvalgt i Kriminalomsorgens Yrkesforbund

 Johansen forteller at hvis de tar bort programvirksomheten for de innsatte, tar de trolig bort den viktigste muligheten de ansatte har til å få dem til å endre tankebaner.

 

Karl Gustav Knudsen
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

- Da blir nok Skien fengsel , som alle andre fengsler, rene rekrutteringsenheter, sier Johansen.

Utspillet fra de ansatte i Skien fengsel får støtte fra fengselsleder Karl Gustav Knudsen.

- Sånn som situasjonen er i dag så er mannskapssituasjonen litt prekær, siden sommeren nettopp er slutt, og vikarene er gått tilbake til skolebenken. Vi har litt ressursknapphet, og vi må vurdere å ta programbetjentene inn i aktiv fengselstjeneste, sier Knudsen.