NRK Meny
Normal

16 måneder i fengsel for oppbevaring av dynamitt

Mannen som oppbevarte det politiet karakteriserte som en hjemmelaget bombe i hjemmet sitt i Siljan, må i fengsel.

Bombegruppe

Over 200 mennesker ble evakuert og politiets bombegruppe kom, da bomben ble funnet i Siljan i august i år.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Det var i august i år at politiet fant bomben i mannens leilighet i Siljan, da de skulle pågripe han for et annet forhold. I fengslingsmøtet sa mannen at bomben skulle brukes til fisking.

Mannens forsvarer, Thomas Randby sier til NRK at mannen er dømt for ulovlig

Thomas Randby

Mannens forsvarer, Thomas Randby sier mannen er dømt for ulovlig oppbevaring av dynamitt, og at politiet har gått vekk fra bombe-teoriene.

Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix

oppbevaring av dynamitt, og at politiet har lagt mannens forklaring til grunn for dommen.

– Min klient hele tiden har sagt at dynamitten skulle brukes til fisking. Det har politiet festet tillit til, og de har gått vekk fra bombe -teorien, sier Randby.

Flere straffbare forhold

Randby sier straffen på 16 måneders betinget fengsel er et resultat av flere straffbare forhold.

– Min klient var ute på prøveløslatelse, og hadde en resttid på ett år og 20 dager fra en tidligere dom, som er inkludert i den totale straffen. sier Randby.

.

Bombefunn i Telemark

Politi, brannvesen og ambulanser rykket ut til boligfeltet da politiet oppdaget en bombe i en leilighet i Siljan kommune.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Kjent av politiet fra før

33-åringen er en kjenning av politiet, og politiet fant også 12 kilo haglpatroner, tåregass, ei rifle, et armbrøst samt 15–20 cannabisplanter og 15 gram hasj i leiligheten til den domfelte.

Alle disse funnene er inndratt i dommen.

I tillegg er mannen dømt for et innbrudd i et bolighus i Larvik dagen før politiet fant bomben. Der stjal han blant annet tre rifler og ammunisjon.

Ville ha mildere straff

Over 200 mennesker ble evakuert fra boligfeltet Snurreåsen i Siljan da bomben ble funnet. Det var en dramatisk situasjon, og politiet tilkalte bombegruppa fra Oslo.

Mannen sa i retten at straffen burde reduseres fordi politiet hadde blåst opp saken i media, men det var retten uenig i.

Varden siterer dommen, der det står at "det vil være påregnelig med en stor mediedekning tatt i betraktning funn av gjenstander av den art som siktede oppbevarte i et privat hjem i et boligområde".

 • Håper på ny barnehage i 2019

  Porsgrunn kommune håper å kunne åpne nye Frednes barnehage høsten 2019, skriver Varden. Barnehagen brant ned i mai 2016. Foreløpig er den nye kommunale barnehagen kun på skissestadiet.

 • Håper togene går torsdag

  NSB måtte i ettermiddag kansellere tre avganger på Vestfoldbanen i rushtiden. Grunnen var at togsett hadde blitt stående i Skien på grunn av signalfeil. Målet er at alt skal gå som normalt i kveld og i morgen tidlig.

 • To nye bud på het Pors-spiss

  Både Odd og Fredrikstad har kommet med nytt bud på Pors-spiss Tobias Lauritsen, melder TA. – I utgangspunktet er vi fornøyde med begge budene, sier Erik Skredtveit i Pors til avisen.

 • Møter UDI i retten om Bolkesjø

  Eierene av Bolkesjø Hotel i Telemark og UDI møtes i retten i februar, skriver Varden. Årsaken er uenigheter etter at UDI vraket Bolkesjø som asylmottak, og sa opp avtalen som blei inngått i 2015. Saken skal gå i Oslo tingrett.