NRK Meny
Normal

Feil om nytt strålesenter

Utredninger om nytt strålesenter har så store feil at konklusjonen kan gå ut over pasienter i Telemark, sier fagforeningene ved Sykehuset Telemark.

Sykehuset Telemark

Tre fagforeninger ved Sykehuset Telemark kritiserer utredningene som er gjort om den nye stråleenheten.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fagforeningene ved Sykehuset Telemark reagerer på utredninger som er gjort om ny stråleenhet.

Les også: Her kjem den nye kreftavdelinga

Helse Sør-Øst har laga flere utredninger som fagforeningene mener inneholder en rekke feil som kan gå ut over pasienter i Telemark.

– Utredningen er bygd på feil premisser i forhold til hvem man skal regne med. Og den er bygd på feil avstander i forhold til Drammen, sier leder av Telemark legeforening, Thor Severinsen.

Premissene er feil

Tor Severingsen, legeforeningen

Tor Severinsen i Telemark legeforening.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Han og de andre fagforeningene mener utredningen om hvor den nye stråleenheten skal plasseres inneholder beregninger gjort på bakgrunn av en rekke feil.

De mener utredningen baserer seg på uriktig gjennomsnittlig reiseavstand mellom Drammen og pasientene i Vestfold og Telemark, i tillegg til at antallet pasienter sendt til stråling er for lavt sammenlignet med det egentlige behovet.

– Når man vet at der er for få pasienter i Telemark som takker ja til et stråletilbud, og kun regner med de kilometerne som er brukt for pasientene, så blir det et for lite antall i forhold til det stråleenheten skal få til, sier Severinsen.

Han mener hovedpoenget er at man skal øke stråletilbudet for de pasientene som bor langt unna.

– Det er et hovedsiktemål med å plassere ut stråleenheten. Det er ikke regnet med, sier Severinsen.

Langt å reise fra Vinje og Fyresdal

Fagforeningene frykter nå at utredningen får store konsekvenser for pasienter med behov for strålebehandling i Telemark.

– Disse opplysningene kan da brukes til at stråleenheten blir lokalisert i Vestfold på feil grunnlag, fordi vi mener at for pasientenes del, både i Vestfold og Telemark, så er det nødvendig å etablere stråleenheten i Skien, sier Severinsen.

– Er det så langt for telemarkinger å reise til Tønsberg?

– Det er ikke så langt for pasienter som bor i Grenland, men når man bor langt unna Grenland i Fyresdal, Nissedal, Kviteseid og Vinje, da begynner det å bli langt.

Nå krever fagforeningene at opplysningene blir retta, før saken legges fram for styret i Helse Sør-Øst.

– Vi er åpne for at det gjøres en ordentlig beregning fra Helse Sørøst, men da må den være nøyaktig, med riktige premisser og uhildet, sier Severinsen.