Advokat: – Feil å skjerme turistene

– Jeg reagerer på at man kan sitte på den ene siden av øya og spise gresk salat og drikke vin, uten å forholde seg til at det på andre siden er forferdelige menneskelige katastrofer som utspiller seg, med barn som dør på flukt, sier advokat Vibeke Hein Bæra.

Vibeke Hein Bæra

REAGERER STERKT: Vibeke Hein Bæra reagerer sterkt på Lilleput reisers profilering på hjemmesiden sin.

Foto: Anne Lognvik

Det var søndag kveld at Hein Bæra var innom Lilleput Reisers hjemmeside. Hun reagerer på at reiselivsoperatøren går ut med at de merker svært lite til flyktningproblemet på sine reisemål.

– Jeg ble lei meg. Jeg kjente det godt i hele kroppen, sier Hein Bæra.

Vårt Plomari ligger på den vestlige delen av Lesvos, og merker svært lite til flyktingeporblemet... Chios har mindre pågang enn Lesvos... Ag. Fotini ser ingen av dem.

hjemmeside / Lilleput Reiser

Det advokaten reagerte på var måten flyktningene omtales på, og det at turistene skjermes fra tragedien.

– Jeg reagerte først og fremst på måten man definerer mennesker, enkelt individer, som grupper og som et problem. Dette er en mor og en far og et barn, en søster og en bror, som flykter for å redde livet sitt, sier den profilerte advokaten fra Skien.

Les også: – De ga meg et helt annet syn på flyktninger

Daglig leder Frode Schiøtz i Lilleput Reiser
Foto: Lilleput Reiser

Daglig leder Frode Schiøtz i Lilleput Reiser i Drammen forstår ikke kritikken:

– Vi synes det er riktig å informere folk om situasjonen slik den er. At på de og de stedene så er ikke flyktningstrømmen merkbar, nesten ikke i det hele tatt.

Schiøtz tilbakeviser at de vil skjerme turistene.

– Jeg vil ikke på noen måte skjerme de som reiser med oss fra problematikken, jeg synes faktisk at det hadde vært fint at de fikk se det, se og oppleve tragediene.

Ifølge daglig leder er det enkelte som har villet avbestille reisen sin på grunn av det som har skjedd, og at det også er noen som av samme grunn ikke vil bestille.

– Jeg vet at det er mange mennesker som ikke ønsker å se det, og det er de vi informerer om at på de og de stedene så er det ikke flyktninger som kommer med båter, sier Schiøtz.

På hjemmesiden informerer Lilleput Reiser også om den hjelpen de bistår flyktningene med.

– Vi hjelper organisasjoner med gratis bagasje og med gratis flyseter for å hjelpe de som jobber med flyktninger, sier Schiøtz.