NRK Meny
Normal

App skal hjelpe passasjerer

Telemark fylkeskommune fortsetter å satse på økt trafikkinformasjon til reisende. I løpet av året kommer det en ny app.

Busser i Telemark

Håpet er at den nye appen skal være ferdig til veibommene kommer.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Til høsten kommer veibommene til Grenland, og det kan fort bli en økning av antall kollektivreisende. Telemark fylkeskommune satser nå på trafikkinformasjon og nye betalingsmuligheter. En ny nettside kom før jul, og nå har arbeidet med en ny mobilapp som skal kunne brukes over hele Telemark startet.

Hilde F. Andersen

Hilde F. Andersen jobber med å tilby mobilbillett via en app på telefonen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi håper at den kommer så snart som mulig. Vi jobber på for å få det til. Vi er i ferd med å legge til rette for en anskaffelse. I løpet av året skal vi i hvert fall få det til, forteller Hilde F. Andersen, rådgiver i areal og transport hos fylkeskommunen i Telemark.

Betaling i app

Mobilbillett og reiseapper tilbys reisende flere steder i Norge. Telemark fylkeskommune har et samarbeid med VKT i Vestfold, og de tilbyr en reiseapp med sanntidsoppdatering. Men den avtalen er sagt opp, og Telemark må få sin egen app. Det har vært betalingsløsning med SMS, men den er lagt ned. Så nå har ikke Telemark en fullverdig app-løsning.

Jorge Luis Garcia

Jeg savner betaling i app, sier Jorge Luis Garcia

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Jeg savner betaling i app. Det å kunne betale månedskort og billetter gjennom appen. Da hadde jeg ikke kommet for sent til jobben, for nå må bussen vente på at andre skal betale, sier busspassasjer Jorge Luis Garcia.

Blåkopi

Selv om mobilbillett mangler, har det vært en kraftig økning i reisende de siste årene. Fylkeskommunen regner med at antall reiser har økt med 1 million fra 2011 til 2014. Det var stabilt i 2015, men det har økt i igjen med 8 prosent i februar.

Joakim Rambekk

Jeg vil jo helst betale med appen for det er jo mye kjekkere, sier Joakim Rambekk.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi har jobbet lenge og målrettet for å utvikle kollektivtilbudet i Telemark og spesielt i Grenland gjennom arbeidet med bypakka. Det blir litt det kjedelige svaret som prioritering av tid og ressurser. Og kollektivtrafikken er organisert forskjellig ulike steder i landet, slik at vi kan ikke uten videre lage en blåkopi av det andre gjør. Vi må finne ut hva som passer Telemark sier Hilde F. Andersen.

Farte

www.farte.no er den nye trafikkportalen til Telemark fylkeskommune. Der finnes felles informasjon om kollektivtransporten i Telemark. Og innen kort tid vil det være på plass en betalingsløsning som gjør det mulig å fylle på det nye reisekortet.

– Vi måtte ha noe som var kort og enkelt. Som kunne assosieres både med buss og ferjereiser. Og fungere både på bokmål og nynorsk. Så er det selvfølgelig engelsken som noen lurer på om vi har tenkt på. Og det har vi. Da er det at all oppmerksomhet er god oppmerksomhet. Vi synes navnet er bra, og håper folk klarer å huske det, smiler Hilde Andersen.