NRK Meny
Normal

Fare for ras når vannet trekker seg tilbake

Det er fare for at det kan oppstå jordras når vannstanden i Skien sentrum synker igjen.

Reporter Anne Lognvik og Berit Heggholmen må ro i båt mellom husene på Skotfoss i Skien.

Reporter Anne Lognvik og Berit Heggholmen måtte bruke båt for å komme seg frem på Skotfoss i Skien.

Fredag ettermiddag opplyste Fylkesberedskapssjef i Telemark, Jan W. Jensen Ruud at flomtoppen var nådd i Skiensvassdraget. Fredag kveld hadde vannet sunket med ni centimeter på Skotfoss i Skien.

Geotekniker Arvid Straumsnes forteller at det kan oppstå jordras når vannet nå trekker seg tilbake.

– Skråningene er helt mettet med vann. Det er risiko for at de kan sige ned og da kan det oppstå jordras, sier Straumsnes. Han sier folk bør være oppmerksomme og følge med.

Det er spesielt sprekker i terrenget som kan vise om det er fare for et jordras.

Må ut med millionbeløp

Kåre Wold Jakobsen i Gjensidige Forsikring forteller at de har fått inn meldinger om 230 bygningsskader i Telemark, Buskerud og Vestfold til nå. I tillegg kommer skader på biler og campingvogner.

– Bygningsskader kommer ofte på 100.000 kroner per stykk, så vi snakker om et millionbeløp når det gjelder hva dette vil koste, sier Wold Jakobsen.

Flomrammede sover ikke om natta

Brukte båt

Reporter Anne Lognvik og Berit Heggholmen måtte fredag formiddag ut i båt for å ta seg frem på Skotfoss. I tillegg til hus og hager ligger også fotballbanen under vann.

Vannet flommer over i Mosvatn

I kommunene Nome, Porsgrunn og Skien er flomvarselet fremdeles satt til rødt nivå for fredag. Lørdag og søndag er nivået oransje, mens det i resten av fylket er gult.