NRK Meny
Normal

Får millioner for å skape arbeidsplasser

Notodden kommune får over 2,2 millioner kroner for å skape flere arbeidsplasser, og styrke samarbeidet med andre fylker og kommuner.

Bjørn Frode Moen

Bjørn Frode Moen, internasjonal rådgiver i Notodden kommune, er godt fornøyd med å ha skaffet kommunen flere millioner til å skape arbeidsplasser. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Lise Marit Syftestad / NRK


Notodden kommune får 2,24 millioner kroner til prosjektet «Vennskap bygges av delte gleder – ikke delte bekymringer».

– Prosjektnavnet er ikke uten betydning. Målet er å få til ting sammen. Vi vil skape glede gjennom å samarbeide bedre, sier Bjørn Frode Moen, internasjonal rådgiver i Notodden kommune.

Moen har vært med på å forfatte søknaden til Kommunal og Moderniseringsdepartemenet (KMD) sammen med Tinn kommune i fase én, og etter hvert også sammen med Kongsberg som har slått seg sammen med byregionen Notodden. Det resulterte i at KMD bevilget 2,24 millioner kroner til prosjektet.

På tvers av kommune- og fylkesgrenser

– Det er en raushet som kommuniserer veldig klart og tydelig viljen til å gi og få, sier han om samarbeidet på tvers av kommune og fylkesgrenser.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Sauherad, Kongsberg, Tinn og Hjartdal, med direktøren i Notodden næringsutvikling som prosjektleder. Målet er å få kommunene til å samarbeide for å skape flere arbeidsplasser til innbyggerne sine.

– Vi skal forsøke å bli flinkere sammen enn vi er for oss selv. Bygge større partnerskap der vi bryter med tradisjonelle fylkesgrenser og regionsgrenser, forteller Moen.

Avgjørende med verdensarv-status

Vemork

Industrihistorien på Rjukan og Notodden er på UNESCOs verdensarvliste. Bilde viser Vemork kraftstasjon ved Rjukan.

Foto: Marie Roksund / NRK

Verdensarv-status til Notodden og Rjukan vært avgjørende for at de KMD bevilget støtten, forteller Moen.

– Det er helt sikkert at det har vært. Det er to ting som ligger i bunn her; det ene er Industrilokomotivet Kongsberg, det andre aspektet er verdensarv-status.

Han påpeker at kommunene kan dra store fordeler av å samarbeide om turistnæringen som nå har blitt veldig aktuell.

– Vi skal prøve å skape flere arbeidsplasser gjennom å samarbeide bedre. Den viktigst konkurransen er faktisk ikke den du har fra naboen, men den internasjonale, sier han.

Fokus på turisme

– Betyr det at det omsider blir turistkontor på Notodden?

– Det vet jeg ikke, men vi er nødt til å lage en bedre måte å møte folk på. Det er det ingen tvil om. Notodden har ikke tradisjoner for å være en turistattraksjon, men vi tror at vi kan komme til å bli det nå, sier Moen.

Og den prosessen er de allerede i gang med.

Telemarksdelegasjon i ekstase

Telemarksdelegasjon var i ekstase da de fikk beskjed om at Notodden og Rjukan er inne på UNESCOs verdensarvliste.

Foto: Kyrre Dahl / Radionytt

– Vi har utdannet mange guider, og vi tror at vi i samarbeid med Tinn kommune og Rjukan, kan lage et veldig spennende produkt som heter industriarv, sier han.

– Folk er mer stolte av byen sin

Han legger ikke skjul på at UNESCO-nominasjonen av Rjukan–Notodden til verdensarvlisten kan ha gjort det mer attraktivt for andre kommuner å ville samarbeide.

– Vi opplever å møte folk som er mere stolte av byen enn de var før, og naboene er også mer opptatt av å samarbeide. Vi ser at verdensarv og industrien på Kongsberg har betydning for naboene, og vi vil også gjerne ha betydning for våre naboer gjennom statusen som Rjukan og Notodden har fått, sier Moen.

Les også:

Vil ha internasjonal oppmerksomhet

– Hvordan vil turistene merke disse pengene?

– Vi håper det skal komme flere gode spisesteder. Vi har alt fått ett som er en nyvinning for oss, og vi håper også å tiltrekke oss flere event-selskap. Det finnes mange som er interessert i verdensarv der ute, og det er viktig for oss å lage noen produkter som appellerer til både norske og internasjonale kunder. Verdensarv er internasjonalt først og fremst, avslutter han.

Pengene KMD har bevilget skal fordeles på tre år fra 2015–2017. Prosjektet er første og fremst et utviklingsprogram for å skape flere arbeidsplasser i basisnæringer og besøksnæringer.

 • Debuterer på landslaget

  15 år gamle Håkon Bråthen fra Skien debuterer på Norges U16-lag i ishockey. Landslaget skal spille mot Frankrike, Latvia og Danmark i Skien denne uka, skriver TA.

 • Havnet i elva etter utforkjøring

  En varebil kjørte av veien ved Grova i Drangedal like før 18.00 tirsdag kveld. Bilen havnet på taket i ei elv. Det var to personer i bilen. Begge ble kjørt til akuttmottaket ved Sykehuset Telemark med ukjent skadeomfang, den ene i luftambulanse.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK