NRK Meny
Normal

Får ikke plassere skulptur i parken

RJUKAN (NRK): Folk på Rjukan vil pryde den fredede Adminiparken med en bronsestatue. Men Telemark fylkeskommune sier nei.

Skulptur, Fire år

NEI: Telemark fylkeskommune sier nei til at denne bronsestatuen kan stå i adminiparken på Rjukan.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi vet at parken er fredet, men det å plassere statuen her vil være med på å understreke det historiske med parken, og med det hele formålet med fredningen, sier rådmann i Tinn, Rune Lødøen.

Rune Lødøen

Rådmann i Tinn, Rune Lødøen synes statuen hører hjemme i adminiparken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det hele dreier seg om en bronsestatue laget av kunstneren av Reidun Aafløy Hansen. Statuen er laget med utgangspunkt i et bilde tatt av Aafløy Hansen i Adminiparken på Rjukan i 1930. Da var kunstneren fire år gammel, og statuen heter "Fire år".

Reidun Aasfløy Hansen, bilde

Det er dette bildet, tatt i adminiparken på Rjukan av en da fire år gammel Reidun Aafløy Hansen som er motiv for bronsestatuen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

For folk i Tinn, politikere, kommuneadministrasjonen og kunstneren selv er fylkeskommunens nei til å plassere statuen, som kunstneren har gitt i gave til kommunen, i Adminiparken frustrerende.

– Vi synes det er merkelige vurderinger av fylkeskommunen, sier Lødøen.

Les også: Vil ha verstingliste for kulturvern

– Strenge fredningsbestemmelser

Leder av team kulturarv i Telemark fylkeskommune, Otto Christian Dahl sier det er svært strenge bestemmelser for hva man kan gjøre med en park som er fredet, som adminiparken på Rjukan.

Otto Christian Dahl

Teamleder for kulturarv i fylkeskommunen, Otto Christian Dahl sier

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Her er det en park der det ikke har vært skulpturer ifra før. Og det er ikke greit å tilføre nye elementer til en vernet park, sier Dahl.

Kunstneren selv er forundret over beslutningen fra fylkeskommunen.

Reidun Aafløy Hansen

Kunstner Reidun Aafløy Hansen synes det er underlig at statuen ikke får stå i parken.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det står jo en skulptur i parken allerede. Og det ville blitt to med min, sier Aafløy Hansen.

Vil bestemme selv

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland er heller ikke glad for fylkeskommunens beslutning. Han vil være herre i eget hus.

Bjørn Sverre Birkeland

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland mener kommunen bør få bestemme selv hvor statuen skal stå, og har anket fylkeskommunens beslutning til riksantikvaren.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er kommunen som eier parken. Vi er kjent med fredningen og forskriftene, men vi mener vår planavdeling og vår kulturavdeling har god greie på denne saken. Vi er rett og slett helt uenige med fylkeskommunen, og har anket saken inn til riksantikvaren, sier Birkeland.

Reidun Aafløy Hansen er spent på om statuen hun har laget, og gitt i gave til kommunen blir stående i parken slik det var tenkt.

– Det gjenstår å se om den blir satt opp, men jeg håper fremdeles at den blir det, avslutter kunstneren.

 • The Hooters til Wrightegaarden

  The Hooters kommer til Wrightegaarden i sommer. Bandet står blant annet bak klassikeren "500 miles". Onsdag 11. juli 2018 kommer de til Wrightegaarden.

  The Hooters
  Foto: Jan Klug-Offermann
 • I morgon blir det mildvêr

  Laster Twitter-innhold
 • Seljord lagar maten sjølv

  Frå nyttår overtek Seljord kommune jobben med å produsere mat til folk på institusjon og eldre som bur heime. Seljord kommune tilset eigne folk, og skal leige kjøken hjå Dyrskun. Tidlegare har dei kjøpt mat frå Sjukehuset Telemark og Dyrskun Arrangement.

 • Fortsatt speilglatt på veiene

  Underkjølt regn har skapt vanskelige kjøreforhold denne morgenen. I Langesund i Bamble har det vært speilglatte veier, og flere biler har sklidd inn i hverandre. Statsmeteorolog Kristian Gislefoss sier det vil være glatt i noen timer til.

  Speilglatt i Langesund
  Foto: Anders Lund