NRK Meny
Normal

Får telefoner fra folk som vil ta sitt eget liv

SKIEN (NRK): De som svarer på Hjelpetelefonen erfarer daglig at mange har det så tungt at de vurderer å avslutte livet sitt. For mange handler det om at de føler seg verdiløse.

Intervju

– Hjelpetelefonen får daglig telefoner fra folk som vurderer å ta sitt eget liv, sier daglig leder av Hjelpetelefonen Aslaug Timland Dale.

– Vi har daglig telefoner i forbindelse med at noen vurderer å avslutte sitt eget liv, sier daglig leder i Hjelpetelefonen, Aslaug Timland Dale.

Hvert år begår 550 mennesker selvmord i Norge. Mange som går med selvmordstanker velger også å be om hjelp. Prosentvis er det hovedvekt av kvinner som ringer på telefontjenesten til Mental Helse, og snittet i alder ligger på litt over 50.

– Urovekkende

– Når det kommer til skrivetjenesten «Si det med ord» og chatten vår, har snittalderen på dem som skriver til oss, og vurderer å avslutte livet sitt, gått fra å være 33 til 25. Den yngste har vært helt ned i 12-års alderen, sier Timland Dale.

– Det er klart at det er urovekkende at det er såpass mange unge som er der at de vurderer å avslutte livet sitt, sier hun.

Les også: Nettmøte: Psykologen svarte på spørsmål om selvmord

Les også: – Øyeblikket da greina knakk, det kan ikke beskrives

Les også: LEVE - Filmen Livet går faktisk videre! på nrk

«Venn i døden»

I går sendte NRK3 andre episode av TV-programmet «Venn i døden», hvor programleder Martin Melvold (24) oppsøker åtte unge mennesker som har mistet noen de hadde et nært forhold til. Mental Helses Hjelpetelefon deltok på nettmøtet og oppbemannet med to veiledere på telefontjenesten i etterkant av programmet som handlet om selvmord.

– Noen ringer Hjelpetelefonen for å ha noen å tenke høyt med, og for å løfte inn det at man vurderer å avslutte livet sitt. Våre veiledere er gode på å tørre å ta praten. De er skolert i forhold til det vi kaller å stå i «dødsonen». Veldig ofte gjør vi avtaler om at de ringer opp igjen. Så har vi de som ringer for å si farvel. Da prøver vi å forhindre det ved å ta kontakt med andre rundt, forteller Timland Dale.

Hjelpetelefonen er åpen hele døgnet 365 dager i året.

– Vi er med å redde liv. Vi gjør en stor forskjell for mennesker hver eneste dag, avslutter Timland Dale.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,