NRK Meny
Normal

Fantaserer om gubben og MC-klubben

SKIEN (NRK): Bare fantasien setter grenser når de dikter nye stev. Det er et av mange kreative kurs på Noregs Ungdomslags sommerleir med slagordet "Sliten, sveitt og lukkeleg".

Sigrid Kjetildotter Jore

INSPIRERER: Sigrid Kjetildotter Jore vet hvordan hun skal få ungdommene med når de skal lage nye stev.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Gamla ho køyrde i mange mil.

Ovidia Helene Rogne

Ovidia Helene Rogne fra Haram synger om hun som stakk fra gubben etter å ha lånt en sykkel av MC-klubben.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Nina Losnedahl

Nina Losnedal fra Bodø ser fram til å treffe mange nye mennesker på sommerleiren.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Latteren runger. Fem jenter kaster fram rimord. Mannen blir snart erstatta av gubben. Og MC-klubben rimer på gubben. Da er det ingen sak å få fullført stevet. Særlig når læreren er den erfarne kvederen Sigrid Kjetildotter Jore fra Valle i Setesdalen.

– Her er det en gjeng bunadskledde damer på motorsykler. Det setter fart i tankene. Her er det action, og det kan vi spinne en historie rundt, smiler hun og peker på fotoet på PC-en. (Se video lenger ned i artikkelen)

Generasjonsskifte

Bunad er ikke et uvant plagg for ungdommene på kurset. Folkedans, eller folkelig dans som de også gjerne kaller det, er en viktig del av Noregs Ungdomslag. Ungdom har så mange andre interesser, og det speiler aktivitetene på sommerleiren i Skien.

Eirik Michelsen

Eirik Michelsen er «født og oppvokst» i Noregs Ungdomslag.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Cupcakebaking, teatersport, klovnekurs, SFX-sminke, stepping, akrobatikk og strikking for nybegynnere. Det er bare en liten del av det ungdommene fra 13 til 25 år kan velge mellom denne uka.

Veteranen Eirik Michelsen er stolt og glad. Han er leirsjef og skal sørge for at de nærmere 100 deltakerne fra hele landet skal få en minnerik opplevelse. Veteranen er 26 år og har vært en del av Norskdomslaget i Porsgrunn siden har lærte å gå.

– Jeg er ikke født med ski på beina. Jeg er født med dansesko, sier han og ler godt. Ved siden av ham står faren, Terje Michelsen og smiler bredt. Pappa Michelsen er leder for lokallaget, og har stor glede av at begge sønnene er aktive på dansegolvet og med andre aktiviteter.

En ting som gleder dem, er generasjonsskifte i Noregs Ungdomslag. Halvparten av deltagerne på sommerleiren er under 18 år.

Fra Noregs Ungdomslags sommerleir i Skien

Et foto og seks kreative hoder. Det blir det stev av. (Video: Britt Boyesen)

Kunsten å falle

Thea Fjørtoft

Thea Fjørtoft underviser i koreografert kamp. Kjekt å kunne for skuespillere og stuntmenn.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Ola Teigen

Ola Teigen fra Øren setter pris på at det er mange jenter på sommerleiren.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Den ene etter den andre går i golvet med et smell i Menstadhallen. Det ser ikke hyggelig ut på avstand, men kommer du nærmere, så er det ikke fullt så guffent. Det er kurs i scenekamp.

– De skal lære å dette uten å bli gule og blå, forteller instruktør Thea Fjørtoft. Mange av deltakerne driver med teater, og kunsten å falle og lekeslåss er en viktig erfaring å ta med seg videre.

Ingen bærer preg av at de kanskje har vært oppe til både klokka to og tre i natt. Sommerleir er sommerleir.

– Her er det så mye energi. Ungdom som koser seg. Det er så sosialt, forteller Eirik Michelsen en smule svett med tanke på alt som skal fungere for at alle skal bli fornøyde.

Han vet helt sikkert at det er flere enn han sjøl som kommer til å være slitne, svette og lykkelige når de setter kursen hjemover på søndag.

Eirik Michelsen og Terje Michelsen

– T-skjorta forteller alt som målet for sommerleiren, sier Terje Michelsen som er leder for Norskdomslaget i Porsgrunn.

Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Vasskraft mot flaumskadar

  Regulerte vassdrag gjev mindre færre flaumskadar. Berre langs Skiensvassdraget blir samfunnet spara for 1,5 milliardar kroner fordi vatnet kan bli halde att i magasina. Det viser ein rapport som Oluf Ulseth i Energi Norge legg fram i Skien dag.

 • Cupresultat

  Hei slo ut Urædd i kvalifiseringa til NM i fotball i går kveld. I Bø vann Skarphedin heile 7–2 over Herkules frå Skien. Medan eit anna Skienslag, Tollnes, er ute av cupen etter at dei tapte mot Express frå Grimstad.

 • Vann NM i poker

  Camilla Rørholt frå Sannidal vann NM i poker for kvinner i går kveld. Ifølgje poker.no leia Rørholt allereie etter dag éin, og hadde god kontroll på finalebordet. Dermed tok ho med seg ein premie på over 100.000 kroner.

 • Ynskjer fleire dronar

  Røde Kors ynskjer fleire dronar til søk- og redningsoppdrag. Det er strenge reglar for droneflyging og opplæringa kostar mykje pengar. Organisasjonen håper at styresmaktene vil lempe på regelverket for frivillige redningsmannskap.

  Drone til profesjonell bruk
  Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK