NRK Meny
Normal

Fant Ibsen-relaterte malerier i USA

SKIEN (NRK): – Jeg kjente til Henrik Ibsen siden jeg har jobbet med teater, sier Gail Harbour fra USA om funnet av maleriene som stammer fra Skien.

Malerier fra Skien dukket opp i USA.

MOTTOK MALERIENE: Gail Harbour, til høyre i midten, med mannen Charles Cohen ved sin side, gir maleriene til Henrik Ibsen-museet, representert her ved konservator Jørgen Haave og direktør Jorunn Sem Fure.

Det var en stor overraskelse da vi fikk mailen. Det er ikke ofte noe så spesielt som dette skjer, sier direktør i Henrik Ibsen-museet i Skien, Jorunn Sem Fure.

Hun fikk i går besøk av Harbour og mannen, begge fra California. Hun kom med fire oljemalerier, trolig malt i 1820-40. Dette er portretter av personer med nær tilknytning til Ibsen og hans familie. Trolig noen i Blom- eller Gasmann-familien.

Kjente til Henrik Ibsen

Harbour har ingen tilknytning til Norge. Bildene har hun kjøpt på et utsalg, og ved nærmere studier på baksiden fant hun ut at de stammer fra Skien.

– Jeg synes de var spesielle og vakre, derfor kjøpte jeg dem. Da jeg kom hjem leste jeg på baksiden av bildene, og da dro jeg fort kjennskap på navnene, sier hun.

– Med min bakgrunn fra teateret har jeg lest mye Ibsen. Hadde jeg ikke visst om ham, hadde jeg heller aldri kontaktet museet her i Skien. Det var en stor tilfeldighet.

Gail Harbour

Gail Harbour synes det var litt trist å skilles fra maleriene.

Foto: Sondre Tallaksrud

Hun synes det er trist å skilles fra maleriene, men mener det var det eneste rette å gjøre.

– Jeg kjente veldig på det da jeg pakket dem ned før avreise til Norge. Men når det er et eget museum her dedikert til Ibsen, så er jeg sikker på at de nå er på riktig plass, sier hun.

Les også:

Direktør i museet, Jorunn Sem Fure, som i dag skal vise paret fra USA mer av Skien og Ibsen, vil ikke sette noen pris på maleriene.

– Nei, det er vanskelig å si. Det som er klart er at dette har en stor kulturhistorisk verdi, sier hun.

 • Ville lade bilen – tok fyr

  I natt var det ein bilbrann ved Nome asylmottak. To personar fekk i seg røyk. Brannen starta medan bilen stod på tomgang. Det var lite straum på bilen, og eigaren ville forsøke å lade han ved å la han stå på tomgang. Politiet opprettar sak.

  Bilbrann Nome asylmottak
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Møtte ikkje opp til soning

  Politiet har gripe ein mann i 30-åra frå Porsgrunn som ikkje har møtt i fengsel for å sone ein dom. Mannen blir køyrd til fengselet i ettermiddag.

 • Tobias Lauritsen til Odd

  Klokka ti presenterer Odd ballklubb ein ny spelar. Forhandlingsleiar Erik Skredtveit i Pors stadfesta til Porsgrunns Dagblad tidlegare i dag at Odd og Pors har blitt einige om ein eingongssum for Tobias Lauritsen.

 • Bratsbergbana framleis stengt

  Bratsbergbana er framleis stengt etter snøfallet. Bane NOR jobbar på spreng med å rydde tre og få opna linja. Strekninga Nordagutu–Skien er stengt, medan Hjuksebø–Notodden er open for trafikk.

  Bratsbergbana
  Foto: BANE NOR