NRK Meny
Normal

Fant Ibsen-relaterte malerier i USA

SKIEN (NRK): – Jeg kjente til Henrik Ibsen siden jeg har jobbet med teater, sier Gail Harbour fra USA om funnet av maleriene som stammer fra Skien.

Malerier fra Skien dukket opp i USA.

MOTTOK MALERIENE: Gail Harbour, til høyre i midten, med mannen Charles Cohen ved sin side, gir maleriene til Henrik Ibsen-museet, representert her ved konservator Jørgen Haave og direktør Jorunn Sem Fure.

Det var en stor overraskelse da vi fikk mailen. Det er ikke ofte noe så spesielt som dette skjer, sier direktør i Henrik Ibsen-museet i Skien, Jorunn Sem Fure.

Hun fikk i går besøk av Harbour og mannen, begge fra California. Hun kom med fire oljemalerier, trolig malt i 1820-40. Dette er portretter av personer med nær tilknytning til Ibsen og hans familie. Trolig noen i Blom- eller Gasmann-familien.

Kjente til Henrik Ibsen

Harbour har ingen tilknytning til Norge. Bildene har hun kjøpt på et utsalg, og ved nærmere studier på baksiden fant hun ut at de stammer fra Skien.

– Jeg synes de var spesielle og vakre, derfor kjøpte jeg dem. Da jeg kom hjem leste jeg på baksiden av bildene, og da dro jeg fort kjennskap på navnene, sier hun.

– Med min bakgrunn fra teateret har jeg lest mye Ibsen. Hadde jeg ikke visst om ham, hadde jeg heller aldri kontaktet museet her i Skien. Det var en stor tilfeldighet.

Gail Harbour

Gail Harbour synes det var litt trist å skilles fra maleriene.

Foto: Sondre Tallaksrud

Hun synes det er trist å skilles fra maleriene, men mener det var det eneste rette å gjøre.

– Jeg kjente veldig på det da jeg pakket dem ned før avreise til Norge. Men når det er et eget museum her dedikert til Ibsen, så er jeg sikker på at de nå er på riktig plass, sier hun.

Les også:

Direktør i museet, Jorunn Sem Fure, som i dag skal vise paret fra USA mer av Skien og Ibsen, vil ikke sette noen pris på maleriene.

– Nei, det er vanskelig å si. Det som er klart er at dette har en stor kulturhistorisk verdi, sier hun.

 • Funnet i god behold

  Den sju år gamle jenta som var savnet i Skien er funnet i god behold. Jenta blir gjenforent med foreldrene. Politiet var i ferd med å trappe opp leteaksjonen, som nå blir avblåst ifølge politiet. Jenta ble funnet av en lærer som var ute og lette.

  Laster Twitter-innhold
 • Leteaksjon etter 7 år gammel jente

  Politiet kaller inn ekstra mannskaper i letingen etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. – Jenta kom ikke hjem som avtalt. Det er mørkt og kaldt og vi tar dette på største alvor når det gjelder ei så ung jente, sier Terje Pedersen i politiet.

 • 7 år gammel jente savnet på Gulset

  Politiet leter etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. Jenta dro hjemmefra klokke 14.15. Hun har lyst hår og er iført en blå vinterjakke med små grønne, lilla og røde prikker.

 • Spredt HSN skaper trøbbel

  Høgskolen i Sørøst-Norge har støtt på problemer med universitetssøknaden fordi de er lokalisert for mange steder. Rektor Petter Aasen er overrasket over at dette blir et tema og vil rydde opp i eventuelle misforståelser. Høgskolen holder til i Telemark, Vestfold og Buskerud.