Folk blir derfor advart mot å spise blåskjell fra områder som har hatt synlig oljeforurensning.
De første prøvene som ble tatt viser ingen forurensning i fisk eller krabbe fra området.
Det er Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning, NIFAS, som har analysert prøvene som ble tatt etter «Full City»-havariet.
Overstiger verdiene
Forskningssjef Anne Kathrine Lundebye Haldorsen sier at prøvene av blåskjell overstiger grenseverdiene for oljesøl med klar margin.
Grenseverdien er 10 mikrogram, mens resultatene for enkelte blåskjell er 16 mikrogram per kilogram.
- Dette betyr at man ikke bør spise disse skjellene, sier Haldorsen.
Fisk uten olje
Det er også tatt prøver at flere fiskeslag i området. Verken lyr, sei, torsk, hyse eller makrell inneholder forurensning som overstiger grenseverdiene.
Det gjør heller ikke prøvene av krabbe. Nye prøver vil vise om fisken eller krabbene kan ha blitt forurenset på et senere tidspunkt.
Kan være lokal forurensning
Det er ikke blitt endelig bekreftet at oljeforurensningen i blåskjellene stammer fra «Full City». NIFAS vil nå teste funnene mot oljeprøvene fra det havarerte skipet.
- Vi kan ikke utelukke at oljen i blåskjellene kan stamme fra lokal forurensning. I løpet av et par dager får vi svaret på dette, sier forskningssjefen.
Les: