NRK Meny
Normal

Gry fant mårfamilie under panseret

Gry Eirin Skjelbred fikk seg litt av et sjokk da hun var på kjøretur til kjøpesenteret.

Gåseegg under panser

Gry Eirin Skjelbred åpnet panseret og så et stort egg strategisk plassert under panseret. Tidligere på dagen hadde en mårfamilie på tre bodd i bilen. Måren har nok stjålet med seg et gåseegg til kveldsmat.

Foto: Gry Eirin Skjelbred

– Jeg kjørte til kjøpesenteret for å kjøpe litt maling. Da jeg parkerte bilen så jeg et dyr som pilte av gårde nede ved venstre dekk. Jeg trodde først det var en rotte, men så jo at det var et mye større dyr, og at det antagelig var en mår, forteller hun.

Skjelbred er fra Skien i Telemark, men bor nå i Mons i Belgia hvor hun har permisjon fra jobben som journalist i NRK. Skjelbred gikk og handlet det hun skulle, men da hun kom tilbake var dyret fortsatt under bilen.

– Jeg ble litt rådvill, og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, for jeg måtte jo dra. Dyret lå midt under bilen og langt unna hjulene, så jeg bestemte meg for at jeg måtte rygge. Jeg rygget ut så fort jeg kunne, og hva ser jeg da? Der ligger det ikke bare en mår, men en hel familie. Tre mår lå der i en liten haug.

De har nok hatt frokost, lunsj, middag og kvelds noen uker

Åpnet ikke panseret

Skjelbred forteller at hun ble ganske paff da hun så dyrene hun nettopp hadde rygget fra.

– Jeg fikk jo litt sjokk. Det var jo helt tydelig at de hadde kommet fra bilen min. Jeg turte ikke åpne panseret før det hadde blitt kveld. Jeg var helt skjelven etterpå, de kom jo så brått på disse dyrene.

Da motoren hadde blitt kald og mørket hadde kommet, gikk Skjelbred ut i bilen med lommelykt for å sjekke om det hadde blitt skader på bilen.

– Da jeg åpnet panseret så jeg jo at veldig mye av isolasjonen var spist. Da skjønte jeg at her har det vært en liten familie som har kost seg grundig, sier hun.

Og det var mer under panseret ...

Panseret i bilen er spist opp

Det er ikke mye isolasjon igjen under bilpanseret etter at mårfamilien har kost seg.

Foto: Gry Eirin Skjelbred

Bilen mårfamilien har tatt bolig i er en gammel BMW, og blir kjørt korte strekninger hver eneste dag. Skjelbred innser jo nå at de har hatt med seg en liten mårfamilie på biltur.

– De har jo vært med oss rundt omkring. I tillegg til at de har spist mye av isolasjonen har de også vært på røvertokt. Jeg fant jo et stort egg, noe jeg tror er et gåseegg. Det var plassert trygt innunder panseret, det var sikkert varmt og godt der, ler hun.

Vidar Selås er professor ved Universitetet på Ås. Han synes historien er svært artig.

– Dette er ikke noe som er vanlig. I Belgia er det en annen type mår enn den vi har her i Norge, og heter Steinmår. Den er litt mer urban, og det er vanlig at den velger å yngle i bygninger, og det har hendt at den har gått i bilmotorer også, sier han.

Selås sier at egget trolig er et gåseegg, og at måren er en liten røver som gjerne stjeler fra andre.

– Måren er veldig allsidig og spiser gjerne smågnagere, men egg er de veldig glad i, så her hadde de nok planer om å kose seg, sier han.