Hopp til innhold

Fant jernsmie fra vikingtiden

Under en idrettsplass som igjen lå under en parkeringsplass, fant arkeologer noe helt spesielt.

Jernsmie fra vikingtiden

Spor av en jernsmie fra mellom 500 år etter Kristus til 1050 år.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Rett ved NAV-bygget i sentrum av Rjukan har arkeologer funnet det de tror er en gammel jernsmie fra vikingtiden.

Lise Loktu

Lise Loktu.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

– Det her er et veldig spennende funn. Det er den første konkrete bosettingsregistrering vi har funnet på Rjukan som er forhistorisk. Og i tillegg er det et ganske spesielt funn, fordi vi tror vi har funnet en smie som kanskje stammer fra yngre jernalder eller tidlig middelalder. Og det er ganske unikt i seg selv, sier Lise Loktu.

Nåla i høystakken

Det er fordi det er planlagt et næringsbygg med en Meny-butikk på stedet at graving ble påbegynt. Det å finne en jernsmie er ganske unikt, selv i norsk sammenheng.

– Det har sannsynligvis vært mange smier på alle gårder i den perioden. Men vi finner dem ikke. Og det kan være fordi vi ikke graver på de riktige plassene. Eller fordi de ligger utenfor bebyggelsen på gården. Og vi har ikke alltid mulighetene til å grave på de store områdene av gangen. Så dette var å finne nåla i høystakken.

Jernsmie fra vikingtiden

Spor etter jernsmie fra vikingtiden.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Under parkeringsplassen

I sommer har arkeologene brutt opp asfalten på parkeringsplassen.

– Vi hadde ikke store forhåpninger at det skulle være noe bevart her. Det er jo midt i Rjukan sentrum. Så det er utrolig at det har ligget under asfalten på parkeringsplassen som veldig mange i Rjukan har brukt i mange år, sier Loktu.

Nå skal utgravingsplassen dekkes til etter at funnene er dokumentert. Og så er det opp til den videre planprosessen hva som skal skje med dette. Da skal riksantikvaren se på det, og eventuelt gi klarsignal til bygging eller mer utgraving.

Se TV-reportasje her:

Mye eldre sted enn man før har trodd.

Industrieventyret begynte tidligere

Varaordføreren på Rjukan har fått vite om dette. og han har fulgt med på hva de har funnet.

Halvor Lurås, varaordfører i Tinn

Halvor Lurås, varaordfører i Tinn.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

– Jeg synes dette er veldig moro. Det viser jo at industrieventyret på Rjukan ikke begynte i 1907 med Sam Eyde. Det begynte egentlig lenge før. Det har vi vel vært klar over, men det er fint å få det dokumentert at det faktisk er slik, sier Halvor Lurås, varaordfører i Tinn.

Sportsplassen

Arkeologene har gravet seg gjennom flere lag. Og varaordføreren kjente igjen et av lagene fordi det hadde en egen farge. Og noe som mange på Rjukan vil nikke gjenkjennende til.

– Jeg husker at sportsplassen ble brukt. Det var Rjukans idrettsplass før i 1950-årene. Der ser du rødgrusen som ble brukt. Det var stor aktivitet der, sier Lurås.