NRK Meny
Normal

Fant 1000 år gammel øks

Hobbymetallsøkerne Tor Erik Sivertsen og Tom junior Magnushommen gjorde sitt livs funn da de fant det som kan være en over 1000 år gammel stridsøks i Flatdal.

Øks

1000 ÅR GAMMEL: Tor Erik Sivertsen og Tom Junior Magnushommen fant det som kan være en over 1000 år gammel øks i Flatdal.

Foto: Asbjørn Lognvik

– Dette er foreløpig mitt livs funn. Det er klart, at når man finner noe sånt, da begynner blodpumpa virkelig å gå, sier metallsøker Tor Erik Sivertsen.

På fredag var han og Tom junior Magnushommen ute for å søke med metalldetektorene sine rundt en av de eldste gårdene i Flatdal i Telemark. Håpet var å finne mynter fra 1800-tallet, men de kom i stedet over en gammel øks.

Sivertsen og Magnushommen

Sivertsen og Magnushommen fant en stridsøks i Flatdal ved hjelp av metalldetektorer.

Foto: PRIVAT

– Den er nok fra mellom år 800 og år 1000. Man har gode skisser på hvordan fasongen på øksene var, og dette ligner på en stridsøks fra den perioden. Det er spennende å tenke på at den kan ha blitt brukt i kamp.

– Dette er drømmen

Sivertsen har nå dialog med fylkesarkeologen i Telemark for å få levert fra seg øksa, selv om den foreløpig ligger i kjøleskapet, for å hindre videre korrosjon.

– Det er drømmen å finne noe sånt. Historisk sett betyr det også mye, når vi får den opp av jorda, kan den stilles ut, slik at folk får sett den.

Les også:

Vikingøks

– Dette ser ut som en stridsøks, og det er litt mer sjelden enn redskapsøkser, sier fylkesarkeolog Sindre Arnkværn.

Sindre Arnkværn

Fylkesarkeolog Sindre Arnkværn, tror øksa er fra vikingtiden.

Foto: Lars Hansen / NRK

Øksa skal nå levers til Telemark fylkeskommune, og deres arkeologer. Når de har undersøkt den, skal øksa videre til naturhistorisk museum. Arnkværn er enig i Sivertsens aldersanslag:

– Dette ser ut som en øks fra vikingtiden. Det var fullbyrdige menn som skulle bære våpen, og dette tyder på en stridsøks fra en grav.