NRK Meny
Normal

Fangene er kritiske til tvangsutsending

SKIEN (NRK): Innsatte i Skien Fengsel er kristisk til bruken av tvangsutsending av fanger til Nederland. De mener det kan bli opptøyer hvis utviklingen fortsetter.

Skien kretsfengsel

REAGERER: Fanger i Skien Fengsel mener det er feil å fortsette tvangsutsendingen til Nederland, når det er ledige plasser i Norge, fordi det gjør det vanskelig for de innsatte å få besøk av familien når de soner i utlandet.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Selv om tallene varierer, er det nå 260 ledige plasser i norske fengsler, men likevel fortsetter tvangsutsendingen til Nederland.

De innsatte mener tvangsutsendingen kan få konsekvenser.

– Det kan ende med opptøyer, det kan ende opp med hva som helst. Folk kan slå seg vrang. Hadde de sendt meg vekk fra datteren min, så hadde det gått ei kule varmt, sier en talsperson for de innsatte i Telemark fengsel, avdeling Skien.

Fortsatt lang soningskø

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet sier at det er gledelig at det nå er ledige plasser i norske fengsler. Han sier at de har oppnådd den ønska effekten raskere enn de hadde trodd når det gjelder å frigjøre plasser. Men det er fremdeles ventelister i Norge, så utsendingen til Nederland vil fortsette.


Men det er også mange som reagerer på at fanger blir sendt til Nederland. Fire innsatte som ikke vil godta at de blir sendt ut av landet, har gått til rettsak mot staten.

– At det er så mange ledige plasser i norske fengsler, setter bruken av tvang i et nytt lys, mener advokat Nils Christian Nordhus. Han er forsvarer de innsatte som motsetter seg tvangsutsending. Han tror det som nå kommer fram, styrker saken som klientene hans har reist mot staten.

Dom i saken er ventet i løpet av noen uker.

Mange ledige plasser i Norge

Regiontillitsvalgt Ingeborg Kivle i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund kartlagt ledige plasser i hele landet. Tallet er rundt 260 plasser.

Men det betyr ikke at det ikke er noen soningskø, sier statssekretær Brein-Karlsen.

– Det betyr bare at det tar tid å få fangene inn i fengsel.

Statssekretær Brein-Karlsen sier at myndighetene ikke har planer om å stoppe utsendingen av norske fanger til Nederland.

LES ALT OM NORSK FENGSEL I NEDERLAND HER.

 • Flere kvinner med høyere utdanning

  Det er flere kvinner enn menn med høyere utdanning i Telemark. Det viser nye tall om indikatorer for likestilling fra SSB. Andel kvinner med høyere utdanning i Telemark er 29,7. For menn er det 22,1 prosent.

 • Oppgang i antall nynorskelever

  Det har vært en oppgang i antall nynorskelever i Telemark. Det er 15 år siden Telemark har hatt en slik oppgang. Det er en liten oppgang, men den er symbolsk viktig, sier leder av Telemark Mållag, Sigbjørn Hjelbrekke.

 • Får nye jobber etter nedleggelse

  Alle de 8 ansatte fra asylmottaket på Mandheimen har fått nye jobber i Tinn kommune. I dag fortalte rådmann Rune Lødøen at kommunestyret i Tinn har lyktes med å finne arbeid til alle som mister jobben på Mandheimen, det skriver Rjukan Arbeiderblad.

 • Nye Veier fastholder prioriteringer

  Strekningene E6 Ranheim - Åsen, E39 Kristiansand vest - Lyngdal vest og E18 Langangen - Dørdal skal bygges først. Det er gjort nye kost-nytteberegninger på alle Nye Veiers prosjekter. Dette tallunderlaget ligger til grunn, opplyser selskapet.