Hopp til innhold

Familien håper å få svar i retten

Linn Madelen Bråthens familie er fortsatt overbevist om at hun ikke hoppet selv fra Breviksbrua. De håper at neste ukes rettssak vil gi dem svar på hva som skjedde natt til 3. august i fjor.

Linn Madelen Bråthen og politimannen

Familien til Linn Madelen Bråthen ønsker svar på hva som skjedde natt til 3. august i fjor.

Foto: Overvåkingsbilde/politiet

Rettssaken starter i Nedre Telemark tingrett førstkommende mandag.

Den tidligere politimannen var først siktet for drap, men Riksadvokaten mente at det ikke var grunnlag for en slik tiltale. Tiltalen gjelder derfor at han forlot Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand ved Breviksbrua.

Spent på forklaringen til tiltalte

– Familien er forberedt på at det blir tøft. Men i og med at de har det fokuset de har, med sin søken etter sannheten, så ønsker de å følge saken mest mulig og få mest mulig ut av den, sier familiens bistandsadvokat, Niels Christian Schelver Petersen.

Niels Christian Schelver Petersen.

Familien er forberedt på at det blir tøft å følge rettssaken, sier bistandsadvokat Niels Christian Schelver Petersen.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK
Linn Madelen Bråthen

Linn Madelen Bråthen skal ifølge tiltalen ha blitt forlatt i hjelpeløs tilstand.

Foto: Privat
Arne Lie

Forsvarer Arne Lie sier den tiltalte ser på rettssaken som en mulighet til å få fram det som er riktig og sant i denne saken.

Foto: Rune Jensen / NRK

Ekspolitimannen skal i retten forklare hva han vet om det som skjedde natten Linn Madelen Bråthen døde. Det er denne forklaringen som de etterlatte er mest spente på, sier Petersen.

– Det er klart de ønsker å få flere svar om hva som konkret skjedde på brua. De ønsker å få flere svar om foranledningen, som hva det var som gjorde at de havnet der, og relasjonen dem imellom.

Familien er likevel fortsatt helt sikre på at Bråthen ikke tok sitt eget liv.

– De er fremdeles overbevist om at Linn ikke hoppet selv fra broen. Det er viktig for dem, men de forholder seg til den tiltalen som gjelder, sier Petersen.

Ingen kontakt mellom tiltalte og familien

På spørsmål om familien til Bråthen har hatt kontakt med tiltalte i denne perioden, svarer bistandsadvokaten at de ikke har hatt kontakt.

– De ønsker ikke å ha noe med ham å gjøre. Han har heller ikke kontaktet dem, så det har vært helt uproblematisk.

– Men de bor alle sammen på et lite sted, så det har vært episoder der de har vært i samme område. Dette spinner rundt i hodene deres hele tiden, og de synes det er belastende. Men sånn er det, sier Petersen.

Belastende medieinteresse

Forsvarer for den tidligere politimannen, Arne Lie, sier den tiltalte ser rettssaken som en mulighet til å bli ferdig med saken. Han sier det også er en mulighet for tiltalte til å få fram hva som er riktig og sant. Han ser derimot ikke fram til å være i medias søkelys under rettssaken.

Det er snart ett år siden den tiltalte 42-åringen ble løslatt fra varetekt. Da var han for lengst navngitt i flere medier. Ifølge Arne Lie har den store medieinteressen vært en stor belastning for den tidligere politimannen.

– Da det var på sitt aller verste, så var han i varetekt. Jeg vet at familien forsøkte å skjerme seg mot media, men det har vært en stor belastning med mediepågangen, sier Lie.

Han forteller at tiden etter at den tidligere politimannen ble løslatt har vært en vanskelig periode, og at han har gått og ventet på rettssaken.

– En stor del av tiden har han vært siktet for drap – det er han heldigvis ikke nå lenger. Det er en vanskelig situasjon å være i, sier Lie.

– Angrer på at han ikke fortalte sannheten

Forsvareren forteller at de har innkalt vitner som kan beskrive forholdene rundt tiltalte og rundt miljøet hans.

Har han gjort noe i denne saken som han angrer på?

– Han har endret forklaring én gang. Og etter at han erkjente at han forklarte en uriktig og ufullstendig historie til å begynne med, så har han holdt fast ved forklaringen sin. Han angrer på at han ikke fortalte den hele og fulle sannhet fra starten av, sier Lie.