NRK Meny
Normal

Falske sedler godt laget

De falske eurosedlene som ble forsøkt vekslet inn i norsk valuta, var så godt laget at ansatte måtte bruke UV-lys for å se om de var falske.

Euro-sedler
Foto: Richard Lewis / Scanpix/AP

Det forteller banksjef Rolf Hermansen i GS Banken i Skien.

Banken avslørte torsdag en litauer som prøvde å veksle inn de falske sedlene, som de visste var i omløp.

- Vi var kjent med at det var falske 100-eurosedler i omløp. Da de kom med slike sedler, sjekket vi dem ekstra godt under UV-lys, forteller Hermansen.

God beskrivelse

Banksjefen beskriver sedlene som meget godt laget, og sier en vanlig person trolig vil ha problemer med å skille falske sedler fra ekte.

GS Banken beholdt de sedlene, mens de forsøkte å holde igjen mannen som ville veksle dem inn, frem til politiet kom. Det klarte banken imidlertid ikke.

- Vi kan jo ikke pågripe folk, men vi hadde veldig god beskrivelse av ham og også på bilde.

Til mannen som ville veksle sedlene forklarte de bankansatte at de trengte mer tid på å undersøke sedlene, fordi de mistenkte at sedlene var falske.

- Ja vel, sa han. Han snakket meget dårlig engelsk, men han aksepterte det og gikk. Vi sa han måtte komme tilbake igjen.

Intern informasjon

Svein Nøklegård, leder for etterforskningsseksjonen ved Grenland Politistasjon, sier at bankene hadde sendt ut en intern melding for å opplyse om svindelen i Vestfold onsdag.

- Han ble først oppdaget oppe i Bø, og vi begynte å få flere meldinger på dette. Til slutt fikk vi tatt ham på DnB i Porsgrunn.

Fem av seks banker mannen besøkte, ble svindlet.

Det var bankansatte som avslørte svindleren. Han ble gjenkjent ut fra informasjon som ble sendt ut internt.

- En patrulje som var like ved, foretok da pågripelsen.

Den 29 år gamle litaueren er foreløpig ikke avhørt, og Nøklegård sier de vil vente med avhør av mannen. Politiet tror flere personer er involvert i svindelen, men er så tidlig etterforskningen at politiet ikke vil si om de har flere spor i saken.

Svindelforsøkene som denne uken har skjedd over hele Østlandet, ser politiet i sammenheng med hverandre. Politiet i Telemark samarbeider med politiet i Vestfold når det gjelder etterforskning.

- Det er nettopp besluttet at vi skal la Vestfold drifte etterforskningen videre, opplyser Nøklegård.