NRK Meny
Normal

Fagforbundet: – Barnehagebaroner blir søkkrike på våre skattepenger

PORSGRUNN (NRK): Storkonsern kjøper private barnehager over hele landet. – Driver forretning med skattebetalernes penger, mener Fagforbundet.

Lek i Akrobaten idrettsbarnehage

Akrobaten idrettsbarnehage i Porsgrunn er en av barnehagene som nylig har blitt kjøpt opp av et stort barnehageselskap.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Akrobaten idrettsbarnehage i Porsgrunn er en av mange private barnehager som nylig skiftet eier. Barnehagen er kjøpt opp av Norlandia Care Group AS med barnehager i Norge, Sverige, Finland og Nederland.

Lodve Rune Larsen Beite

Tillitsvalgt i Akrobaten idrettsbarnehage, Lodve Rune Larsen Beite er positiv til nytt eierskap.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK
Marianne Nilsen Skjønstad

Marianne Nilsen Skjønstad i Fagforbundet er bekymret.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Tillitsvalgt Lodve Rune Larsen Beite er positiv.

– Vi vil få et mye større og sikrere støtteapparat rundt oss. Det har vi savnet.

– De kommersielle tar over

To av landets største barnehageselskap, Læringsverkstedet og Norlandia barnehagene har ambisjoner om å vokse. Det bekymrer Fagforbundet, som mener slike selskap har ett mål.

– Offentlige tjenester er det nye området for store selskaper å tjene penger på. Det er bekymringsfullt at barnehagebaroner skal bli søkkrike på våre skattepenger, sier fylkesleder i Fagforbundet i Telemark, Marianne Nilsen Skjønstad.

Fagforbundet mener mange private barnehageselskap misbruker velferdssamfunnet.

– De følger lovverket. Det må politikerne gjøre noe med. De fakturerer hverandre, lager interne bedrifter, leier ut bygninger, bemanningen sin, og vaktmester- og renholdstjenester. Det er mange smutthull barnehageforliket fra 2007 ikke klarte å ivareta.

Forsker på barnehageøkonomi i Telemarksforsking Trond Erik Lunder bekrefter at dette er en mulighet selskapene har, men vet ikke i hvor stort omfang det skjer.

– De har mulighet til å kjøpe tjenester fra datterselskaper, og ta en høyere pris enn markedspris for tjenestene. Vi vet ikke hvor vanlig det er. Problemet er at dette er transaksjoner som har som formål å skjule utbytte.

– Tilskuddene brukes til barnehagedrift

Læringsverkstedet har kjøpt rundt 45 barnehager i 2016, og eier nå 114 barnehager fra Kristiansand til Alta. Det norskdrevne familieselskapet speider etter flere private barnehager. Eier og daglig leder, Hans Jacob Sundby avviser at de har mål om å bli rike.

Hans Jacob Sundby

Eier og driver av Læringsverkstedet, Hans Jacob Sundby avviser kritikken.

Foto: ricardofoto.no

– Vi tar ikke utbytte fra barnehagene. De offentlige tilskuddene til barnehagene brukes til barnehagene.

Sundby mener det er en stor fordel for kvaliteten i barnehagene at de eies av et større selskap.

– Vi kan samle ressursene våre og utvikler bra kvalitet både på pedagogisk innhold og på driftsinnhold.

– Krav til profitt

Norlandia-kjeden har kjøpt to private barnehager i Porsgrunn. Ordføreren der, Robin Kåss (Ap) ønsker dem ikke velkommen.

Kristin Voldsnes

Kristin Voldsnes, direktør i Norlandia barnehagene ønsker å ha fokus på kvalitet.

Foto: Norlandia barnehagene

– Dessverre har store, kommersielle eiere krav til utbytte. Jeg har ingen tro på at de vil drive over tid uten å forsøke seg på det. Her er det viktig at kunnskapsministeren og Stortinget griper inn før flere private barnehager blir kjøpt opp av disse store firmaene.

Inviterer til møte

Direktør i Norlandia barnehagene Kristin Voldsnes sier kvalitet er viktigst for dem, og inviterer ordføreren til et møte.

– Vi ønsker som privat aktør å bli sammenlignet på kvalitet, og ikke på eierskap. Vi har eiere med et langsiktig perspektiv.

 • To år fengsel for vald

  Ein mann i 40-åra frå Porsgrunn er i Nedre Telemark tingrett dømt til to år fengsel for vald, bortføring og truslar. Tiltalte skal ha mishandla ein mann og låst han inne i eit bustadhus. Den fornærma fekk mellom anna velja kva slags patron han helst ville bli skote med.

 • Personbilar kan passere på Fv. 355

  På fylkesveg 355 i Fyresdal, på strekninga Tjønnefoss – Krossli, er det nå redusert framkome på grunn av bilberging. Personbilar kan passere.

 • Fv. 355 stengt for større køyretøy

  Fv. 355 er stengt for større køyretøy ved Fyresdal mellom Tjønnefoss og Krossli. Eit vogntog står fast. Berre personbilar kan passere. Bergingsbil er på veg, ifølgje Statens vegvesen.

 • Fleire utan straum i dag

  Skagerak Nett har i dag nye straumbrot fleire stader. Tysdag ettermiddag er 1600 kundar utan straum, fordelt på ni kommunar i Telemark og Vestfold. Alt mannskap arbeider med rydding og førebygging.