NRK Meny
Normal

Så mange blir de ikke i framtida

DALEN (NRK): Det er seks kommuner i dagens Vest-Telemark, men om få år kommer kartet til å se helt annerledes ut. Det er ordførerne enige om.

Ordførerene i Vest-Telemark

SAMTALER PÅ GANG: Erik Skjervagen (Fyresdal), Halvor Homme (Nissedal), Torstein Tveito (Kviteseid), Hilde Alice Vågslid (Tokke), Arne Vinje (Vinje) og Jon Svartdal (Seljord) er ordførere i hver sin kommune i dag. Nå snakker flere av dem med nabokommunen om sammenslåing.

Foto: Britt Boyesen / NRK

De setter seg tilsynelatende tilfeldig ned ved det lange bordet i Tokke kulturhus. Det er innkalt til en liten orientering om hvem som snakker kommunesammenslåing med hvem. Ordførerne fra Seljord, Nissedal, Fyresdal, Tokke, Vinje og Kviteseid fyller vannglassene og kremter.

Kanskje det ikke er så tilfeldig. Ordføreren i Tokke, Hilde Alice Vågslid, har Fyresdal-ordfører Erik Skjervagen på den ene sida og Vinje-ordfører Arne Vinje på den andre. De to førstnevnte har snakka mye sammen den siste tida. Nå vil Vinje også snakke mer med Tokke. Spørsmålet er bare om tre er en for mye.

Kommunesenter på Dalen

– Vi har allerede bestemt at kommunesenteret skal ligge på Dalen i Tokke, forteller Vågslid. Skjervagen smiler fornøyd. I det samme møtet ble de nemlig enige om at Fyresdal skal få et kompetansemiljø rundt næringsutvikling.

De har også sett på hvordan den politiske strukturen kan bli, hvor mange utvalg de skal ha og hvor mange kommunestyrerepresentanter. – Vi har vært veldig konkrete under samtalene, sier Skjervagen. Det innebærer også å se på hvilke innsparinger de må gjøre i framtida.

Hilde Alice Vågslid peker på at det til syvende og siste handler om å få aktivitet, arbeidsplasser og gode steder å bo i den nye kommunen.

Arne Vinje lytter. Han har kommet litt seint inn i samtalen, bokstavelig talt. Det hjelper litt at Tokke-ordføreren sier det er interessant at Vinje også vil diskutere en eventuell sammenslåing med Tokke. Det er bare noen dager siden kommunestyret i Vinje bestemte seg for å henvende seg til Tokke.

Ser også over fylkesgrensa

For noen måneder siden var det noen som så for seg en storkommune med alle de seks Vest-Telemark-kommunene. Det er det ingen av ordførerne som gjør nå. Det er heller ingen som tror de kommer til å stå igjen med dagens struktur.

Informasjonsbrosjyre

Alle innbyggerne i Vest-Telemark skal få informasjon. Politikerne håper de også skal engasjere seg i debattene framover.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Seljord skjeler mot Kviteseid og Nissedal. Alternativet er Bø, Sauherad og Nome. Nissedal utelukker ikke et samarbeid over fylkesgrensa mot Aust-Agder og Åmli kommune. Kviteseid ser også muligheten til å få med flere på laget som kan føre til et godt fagmiljø og gode tjenester for innbyggerne.

– Vi satser på informasjon og møter pluss en navnekonkurranse, sier Tokke-ordføreren. Hun vil ha mange forslag, men synes ikke journalistens forslag om Fyrestokke er noe særlig.

Ingen vet svaret ennå på hvor mange kommuner det blir i Vest-Telemark eller hva kommunene skal hete. Det de vet, er at det er valg i september. Da kan det komme nye ordførere og folkevalgte inn på banen. Folkets røst skal også bli hørt. Om de seks ordførerne ennå ikke er enige om nye kommunegrenser, er de enige om at det er nødvendig med en folkeavstemning før det nye kartet blir en realitet.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Fylkesvei 352 er åpen for trafikk

  Fylkesveg 352 ved Grasmyrbakken mellom Stathelle og Langesund er nå åpen for trafikk igjen etter ulykka i ettermiddag.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Odd spilte uavgjort

  Odd spilte 1–1 mot 1. divisjonslaget Jerv i en treningskamp i ettermiddag. Fredrik Nordkvelle skåret Odds eneste mål.