NRK Meny
Normal

Dialysepasient: – For meg har det betydd alt

SKIEN (NRK): Leiv Rafdal fra Gulset har tatt dialyse hjemme i 35 år. Nå kan det bli færre som får tilbud om dette landet over.

Leiv Rafdal med dialysemaskinen

Leiv Rafdal har betjent dialysemaskinen hjemme hos seg sjøl i Skien helt siden 1980 og har samtidig skaffet seg utdanning og jobb.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

– Her ville jeg ikke vært. Jeg ville ikke vært frisk. Kanskje hadde jeg ikke vært i live engang.

53 år gamle Leiv Rafdal fra Gulset har vært gjennom flere nyretransplantasjoner, men kroppen har avvist nyrene, og han er helt avhengig av dialyse. I 1980 startet han med hjemmedialyse, og mener selv at det har gjort livet lettere for han i disse årene.

– For meg har det betydd alt. Jeg har fått fullført utdanning, vært i jobb og fått gjort alle de viktige tingene i livet. Må jeg på sykehuset, må jeg bruke tida mi der. Særlig nå som jeg bruker seks dager på dette.

Created by InfoDispatcher

Leiv Rafdal fra Gulset har tatt hjemmedialyse i 35 år. Han skryter veldig av ordningen.

Sykehuset Telemark har i dag nesten 60 pasienter som trenger dialyse flere dager i uka. De siste årene har mellom to og tre av dem tatt bloddialysen hjemme i sin egen bolig.

Får ikke dekket utgifter

Men nå kan det bli slutt på å tilby pasienter hjemmedialyse. Sykehuset Telemark får ikke lenger refundert utgiftene fra staten, noe som vil si omkring 200 000 kroner per pasient årlig. Det gjelder også sykehus landet over.

Created by InfoDispatcher

Avdelingsleder Kristian Heldal håper å få finansiert utstyret slik at pasienter kan få dialysebehandling hjemme.

Avdelingsleder og overlege Kristian Heldal skulle gjerne sett at flere fikk muligheten til bloddialyse hjemme.

– De som har hjemmedialyse mener de har en bedre livskvalitet enn når de får behandling på sykehus. Største forskjellen er at de kan gjøre behandlingen når det passer dem og ikke når det er plass på dialyseavdelingen.

– Vanskeligere å tilby dialyse

Dialyse er en krevende og reglemessig behandling som er livsviktig for mennesker med nyresvikt. Heldal understreker at hjemmedialyse ikke passer for alle, men innrømmer også at det blir vanskeligere å tilby en slik dialyse til nye pasienter slik den økonomiske situasjonen er nå.

– Vi forsøker alltid å gi den behandlingen som er best for hver pasient. Samtidig gjør den en økonomiske situasjonen at vi må bruke pengene slik at det gir mest helse per pasient.

Det synes Rafdal er synd.

– Det betyr at de tar vare på helsa di, men ikke livet utenom. Jeg er redd for at mange vil få et mye dårligere liv når de ikke får tilbud om hjemmedialyse.