NRK Meny
Normal

Færre fartsbøter, men vi kjører ikke saktere

SKIEN (NRK): Utrykningspolitiet på Øst- og Sørlandet har skrevet langt færre fartsbøter denne sommeren. Men det er ikke fordi vi kjører penere.

UP

Per Olav Hole i utrykningspolitiet kontrollerer trafikken i Skien. UP har tatt 1000 færre for fartsovertredelser denne sommeren, enn det de gjorde på samme tid i fjor.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi har tatt omkring 1000 færre for fartsovertredelser i sommer, sammenliknet med i fjor. Det betyr ikke at folk kjører saktere. Men vi får ikke kontrollert like mange i år som tidligere, sier Andreas Rødø.

Han er leder for utrykningspolitiet i Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

Årsaken til at færre blir kontrollert er at utrykningspolitiet i dette området har blitt kraftig redusert. UP-distriktet har gått fra 100 ansatte til 72 ansatte. Det har med andre ord blitt færre politifolk langs veien på Sør- og Østlandet.

Andreas Rødø

Leder for UP på Øst- og Sørlandet, Andreas Rødø, sier færre ansatte gir færre kontroller langs veiene.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er riktig, bekrefter Rødø.

– Uheldig utvikling

Trygg Trafikk liker ikke utviklingen. At færre blir tatt for å kjøre for fort bekymrer.

– Synlig politi langs veien gir bedre trafikksikkerhet. Det er ikke bra at det blir færre. Vi er bekymret for utviklingen, sier Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk i Buskerud.

Anne Marit Jordheim

Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk Buskerud er bekymra for utviklingen. Hun liker ikke at det blir færre politifolk langs veien.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Les også:

Skiller seg ut

Mens færre blir tatt for fartsovertredelser i agderfylkene og på veiene østafjells, viser de nasjonale tallene til utrykningspolitiet noe annet. Fem prosent flere er tatt for å kjøre for fort, viser totalen fra UP.

– Med færre folk på jobb, er det ikke unaturlig at vi får kontrollert noen færre bilførere. Men vi vet at det er større behov for våre ressurser andre steder i landet, og da er det riktig å flytte resurser dit, sier Rødø.

Politiet har flyttet ansatte fra utrykningspolitiet på Øst- og Sørlandet til Vestlandet og Nord-Norge. Det skal øke aktivitetene i disse områdene.

Rødø påpeker at de har tatt flere for kjøring i ruspåvirket tilstand denne sesongen. Og at de verste grisekjørerne fortsatt blir tatt.

– Ja, når det gjelder de som kjører altfor fort, så tar vi like mange som før. Statistikken viser at vi har tatt like mange førerkort i år som tidligere på grunn av høy fart, sier Rødø.

 • Vogntog sperrer E134

  Et utenlandsk vogntog står i østgående løp på E134 i svingene ved Vinje kirke. Vogntoget sperrer delvis veien ved midtdeleren, melder politiet.

 • Tekniske problemer med TV-sendinga

  Vi har tekniske problemer med kveldens TV-sending. Vi beklager og jobber med saken.

 • Vil flytte trafikken inn til Skien

  Nye leilighetsbygninger mot vannet og flytting av hovedtrafikken inn til byen, er grep som kan gjøre Skien mer attraktiv, sier administrerende direktør Petter Falkgård Andersen i R8 Group. Nå ser de blant annet på mulighetene for å fjerne EPA-brua.

  Petter Falkgård Andersen
  Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK
 • Barnas stortingsrepresentant

  Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) blir barnas stortingsrepresentanter. På oppdrag fra barneombudet har alle partiene pekt ut hver sin representant. De får et særlig ansvar for å se politikken med "barnebrillene" på.

  Åslaug Sem-Jacobsen på Stortinget
  Foto: Ragne Borge Lysaker