NRK Meny
Normal

Få velger å betale med mobilen

De siste årene har stadig nye apper for betaling med mobil dukket opp. Men få velger å bruke dem.

Hanne Mogstad

Mcash er en av applikasjonene det er mulig å bruke for å betale i butikk, men få bruker den her hos Hanne Mogstad hos G-sport i Porsgrunn.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Folk betaler mest med kort. Det er kanskje litt rart for mange å begi seg ut på en helt ny betalingsmåte.

Det sier Jan Kristian Sætre som jobber på en Rema 1000-butikk i Porsgrunn. Sætre sier det er sjeldent at kunder velger å betale med mobil i butikken.

– Mange syns det er litt mer kronglete, sier han.

MobilePay betaling

Det finnes mange ulike apper for å betale i butikker, men ikke alle kan brukes over alt.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Han støttes av Heidi Ellan som står ved kasseområdet. Hun oppfordres til å betale med appen hun allerede har lastet ned på mobilen sin, og klarer å gjennomføre det etter litt startvansker. Hun har nemlig aldri forsøkt å betale med appen før.

– Det var litt kål i starten, sier hun, og fortsetter med å si at hun nok ikke kommer til å gi slipp på kortbetaling med det første.

Flere apper på markedet

I dag finnes det flere mobilapplikasjoner det er mulig å betale med i butikker. Men alle appene kan ikke brukes i alle butikker, og i praksis trenger du flere ulike apper på mobilen din for å klare å betale overalt.

Torgeir Waterhouse

Direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, tror mer samordnende betalingstjenester for mobil ligger i fremtiden.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

De store på markedet er Danske Bank sin MobilePay, DNB sin Vipps og Sparebank1 sin Mcash.

Torgeir Waterhouse, som er direktør for internett og nye medier i IKT Norge, tror løsningene for mobilbetaling vil bli bedre og mer samordnet i fremtiden.

– Vi vil se at det blir terminaler eller kassaapparater i butikkene, som støtter det meste som er av apper og tjenester. Også vil vi nok også få se at tjenesten vil kunne brukes mer om hverandre. De vil i fremtiden bli standardisert i større grad, sier han.

Fortsatt i en tidlig fase

Waterhouse sier vi fremdeles befinner oss i en tidlig omstillings- og utviklingsfase når det gjelder betalingstjenester for mobil.

– Fremover vil det bli mange alternativer og mye å prøve ut. Og sikkert mange forandringer når de som står bak tjenestene opplever hvordan de fungerer på markedet, forklarer han.

Hvor lang tid vil det ta før mobilbetaling er vanligere enn kort?

– Noen få år, så vil vi kanskje være der, sier Waterhouse.

Håper på vekst

Til nå har 300 000 lastet ned appen til Mobilepay. Mens Mcash oppgir at de har 440 000 brukere. Begge aktørene forventer vekst i tiden fremover.

Elisabeth Haug

Elisabeth Haug sier mCASH har 440 000 brukere.

Foto: Sparebank 1/mCASH

– Det er litt umodent. Men markedet vil skyte fart i tiden fremover. I 2017 forventer vi en stor vekst. Vi er i dialog med flere nye butikker, slik at flere skal få bruke mcash til å betale med i vanlige butikker, sier Elisabeth Haug. Hun er administrerende direktør i Sparebank1 mobilbetaling/mcash.

 • Zekhnini på U21

  Rafik Zekhnini fra Herøya er plukket ut til å spille på U21 landslaget. Det melder Norges Fotballforbund på Twitter i dag. 27. mars spiller Norge en viktig bortekamp mot Israel. Noen dager tidligere er det privatlandskamp mot Italia.

  Rafik Zekhnini
  Foto: Martin Torstveit / NRK
 • Ikke sjølvsagt med elitesatsning

  Dagleg leiar i ODD, Einar Håndlykken, svarar kritikken med at det er sterke kvinnelege klubbar i området rundt dei, og at det difor ikkje er sjølvsagt at Odd skal ha elitesatsing for kvinner. Klubben vil også starte med jentefotball for barn i år.

  Daglig leder i Odds BK, Einar Håndlykken
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kritisk til ODD

  Idrettsforskar Gerd von der Lippe er kritisk til at Odd, og fem andre klubbar i Eliteserien, ikkje har noko tilbod for kvinner ved sesongstart 2018. Von der Lippe meiner det er viktig at eliteserieklubbane har kvinnesatsing, nettopp fordi dei er så gode på herresida.

  Gerd von der Lippe
  Foto: Kurt Inge Dale / NRK
 • Alvorlig situasjon

  Leder av Telemark KRF, Erik Næs sier Listhaugs insinuasjoner mot arbeiderpartiet er uakseptable, men at KRF gikk til valg på at de ønsket Erna Solberg som statsminister. Næs deltar på KRFs landsstyre i dag og sier han tar med seg begge betraktningene.

  Erik Næs
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK