NRK Meny
Normal

Politiet skryter av ungdommen

Få er tatt uten båtførerbevis i sommer. Det er de voksne som er verstingene på sjøen.

politibetjent, Grenland politistasjon Nils Anders Bruun

På landsbasis ble over 5500 anmeldt for å ha kjørt for fort på sjøen.

Foto: Roald Marker / NRK

I mai i år kom det krav om at de yngste på sjøen måtte ha et båtførerbevis for å kjøre båt.

Nå viser politiets tall at svært få av dem som ble kontrollert i sommer manglet godkjenning.

Les: Verstingene tar ikke båtførerprøven

Les også: Båtførerbevis kan gi falsk trygghet

– Vi ser en klar forbedring blant de unge i forhold til at de tar ting seriøst. Mye er nok på grunn av kravet til båtførerprøven, sier Terje Sandik ved politiets sjøtjeneste i Kragerø.

58 anmeldt

Ansvarlig for sjøtjenesten i Politidirektoratet, Sveinung Stangeland

– Dem som kjører med promille og er innblandet i ulykker er ofte godt voksne. Det er dem over 40 år. De unge er flinkere og mer forsiktig, sier Stangeland.

Foto: Lorentz Berg / NRK

I sommer ble over 7000 båtførere kontrollert av politiets sjøtjeneste.

Fokus for politiet denne sommeren har vært fart, promille og båtførerbevis. I Norge ble 58 anmeldt for manglende bevis. 18 av dem som ble anmeldt var fra Oslo. I Telemark ble 8 båtførere anmeldt og i Agder 10.

Les: Utenlandske turister slipper unna

– Det forteller meg at sjansene for å bli oppdaget ikke er så stor, men også at de fleste har båtførerprøven i orden, sier ansvarlig for sjøtjenesten i Politidirektoratet, Sveinung Stangeland.

– Voksne er verst

Terje Sandik ved politiets sjøtjeneste i Kragerø har vært ute på mange kontroller i sommer.

– Jeg syntes folk er flinke. De i stor grad avlagt de nødvendige prøvene, sier Terje Sandik ved politiets sjøtjeneste i Kragerø.

På landsbasis ble over 5500 anmeldt for å ha kjørt for fort på sjøen. Rundt 1500 kjørte ruspåvirket eller manglet redningsvester. Politiet har en klar oppfatning av hvilken aldersgruppe som er de verste.

Les: Voksne kjører mest i båtfylla

– Dem som kjører med promille og er innblandet i ulykker er ofte godt voksne. Det er dem over 40 år. De unge er flinkere og mer forsiktig, sier Stangeland.

 • Kraftkommuner kan tape store penger

  200 kraftkommuner kan tape mellom 350 og 400 millioner kroner. Regjeringen foreslår ingen endringer i renta som brukes til å vurdere verdien på kraftverk. Dermed får kommunene mindre penger i eiendomsskatt. Det kan føre til tjenestekutt for kommunene.

 • Vil utrede felles legevakt

  Porsgrunn har sagt ja til å bli med i et forprosjekt om felles interkommunal legevakt i Grenland, skriver Varden. I utvalget for helse og omsorg i Porsgrunn, var det 7 mot 4 stemmer for en slik utredning. Høyre, Frp og By og Nærmiljøpartiet stemte imot.

 • Ønsker bro over Porsgrunnselva

  Flertallet av politikerne i Porsgrunn er positive til en ny bro over Porsgrunnselva. Det skriver fylkesavisene. De ønsker å knytte bydelene sammen, og mener brua bør gå mellom Moldhaugen og Reynoldsparken.

 • Anmeldt for promillekjøring

  En mann i 20-åra er anmeldt for promillekjøring på E18 ved Auråen i Kragerø, melder politiet. En mann i 50-åra er anmeldt for kjøring uten førerkort ved samme sted.