Få mobbeklager skaper bekymring

(SKIEN) NRK: Fylkesmannen i Telemark vil at skolene skal bli flinkere til å informere elevene om rettighetene de har hvis de opplever mobbing.

Illustrasjonsfoto: mobbing

Fylkesmannen mener skolene må være flinkere til å informere elever som opplever mobbing om at de kan klage til Fylkesmannen dersom de ikke føler at de blir tatt på alvor.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Det er få som klager på mobbing i skolen i Telemark. Fylkesmannen i Telemark er blant dem som får færrest klager i hele landet, og det bekymrer Fylkesmannen.

– Ikke noe unntaksfylke

Elevorganisasjonen mener tallene gir et feil bilde av virkeligheten.

Dina Henden

Leder i elevorganisasjonen i Telemark, Dina Henden, mener antallet klager ikke stemmer overens med virkeligheten.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Det kan se ut som at Telemark er et unntaksfylke når det gjelder mobbing. Det tror jeg ikke det er, sier Dina Henden, som er leder i elevorganisasjonen i Telemark.

Hun mener mange elever i fylket opplever mobbing, men at de ikke har fått informasjon om hvordan de skal ta det videre.

Les også: – Det betyr mye at jeg ble endelig trodd

Les også: KrF vil ha mobbeombud i Oslo

Må informere elevene

Dersom en elev opplever mobbing, skal han eller hun ta det opp med skoleledelsen. Hvis eleven ikke opplever at skolene tar tak i problemet, kan det klages til Fylkesmannen. Fra 2008 til 2013 fikk Telemark 12 klager på behandlingen. Dette er blant det laveste antallet i landet.

Utdanningsdirektør Sigrun Nistad Fleischer hos Fylkesmannen, sier alle som er misfornøyd med behandlinga, bør klage til dem. Hun mener det er for få som gjør det i dag.

– Det er viktig at skolene informerer foreldre og elever om hvilke rettigheter de har. Og så er det viktig at de bruker de rettighetene, sier Fleischer.

Les også: Bruker smilefjes for å bli kvitt mobbing

Les også: Tusener i fakkeltog mot mobbing