Hopp til innhold

Ett år etter omstridt gårdsdeling vil flere ta opp gamle saker

HJARTDAL (NRK): Flere ønsker å få sakene sine vurdert på nytt etter at et søskenpar fikk dele gården.

Familien Mowinckel Småkasin på gården i Hjartdal

ENDELIG HJEMME: Familien på fire lever nå det gode liv på bygda og har mange planer for framtida.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Dette året etter har vært helt fantastisk! sier Solvor Mowinckel Småkasin.

Sammen med mannen Erik og tvillingene Saga og Gisle på snart to år, har hun bodd hjemme på gården i Hjartdal siden mars.

Nå er de i gang med sette i stand ti bygninger, mange flere hundre år gamle.

– Vi ønsker å fikse opp denne plassen og gi den videre til neste generasjon, sier Erik Mowinckel.

Erik og Solvor Mowinckel Småkasin på gården i Hjartdal

FLYTTET I MARS. Nå har de bodd her i fem måneder og forteller at forskjellen er stor fra en leilighet i Oslo til en gård i Hjartdal.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Landbruksministeren grep inn

Etter at både fylkesmann og direktorat hadde sagt nei, overprøvde landbruksministeren i fjor begge instansene og tillot søskenparet Småkasin å dele gården – slik Hjartdal kommune også ville.

Et fjellområde av gården på nesten 4000 mål er nå overtatt av broren Ole Einar.

Solvår og broren mista foreldrene i en flyulykke og blei gårdeiere bare fire og sju år gamle, og vokste opp på gården med bestemoren.

Flere vil nå dele

Tall fra Landbruksdirektoratet viser at kommunene i fjor mottok 3359 saker om deling av jordbrukseiendommer, det laveste siden registreringa starta i 2005.

Bare 273 fikk nei. Tallene for 2019 blir først klare i mars neste år.

Ett år etter opplever Fylkesmannen i Vestfold og Telemark likevel at denne konkrete saken gjør at flere vil ta opp gamle saker.

Helge Nymoen, landbruksdirektør Fylkesmannen i Vestfold og Telemark

Landbruksdirektør Helge Nymoen sier flere nå ønsker å ta opp gamle saker.

Foto: Roald Marker / NRK

– Ja, vi kjenner til en, kanskje to saker som har kommet inn i etterkant, og som er klare paralleller til saken i Hjartdal.

Telemark Bondelag mener det er for tidlig å si om saken vil skape presedens, men sier det er sterkt press i enkelte områder om å dele fra hyttetomter og utmark.

– Av erfaring vet vi at jo flere smutthull som blir laga, og jo flere som får dispensasjon fra regelverket, jo lettere er det for andre å hive seg på med tilsvarende god argumentasjon, sier fylkesleder Aslak Snartland.

Likevel synkende folketall

Med den nye familien har Hjartdal fått fire nye innbyggere, men det har likevel ikke hjulpet. Nå bor det bare 1576 personer her – ni færre enn i januar i fjor.

Bengt Halvard Odden, AP-ordfører i Hjartdal

Ordfører Bengt Halvard Odden (Ap) sier familien er viktige ressurspersoner i kommunen.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Det hjelper kanskje ikke på totalen, men det er fire innbyggere med to barnehageunger og framtidige skoleelever, så for Hjartdal er disse viktige, sier ordfører Bengt Halvard Odden (Ap).

Erik har nå starta opp privat fysioterapi i tannlegelokalene som har stått tomme siden tjenesten blei sentralisert for sju år siden, mens Solvor pendler mellom gården og sykehusjobben i Oslo. Framover vil hun redusere stillingen og satse på prosjekter på gården.

Familien er takknemlige for all hjelp og støtte de har fått underveis.

– Jeg føler det er dette politikk handler om, å se enkeltmennesker og ikke bare store saker, sier Solvor Mowinckel Småkasin.

Familien Mowinckel Småkasin på gården i Hjartdal

BRATT LÆRINGSKURVE: Ekteparet Mowinckel Småkasin er erfarne fjellklatrere, men en av de bratteste erfaringene var å få delt eierskap til gården.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK