Normal

Et stikk i rumpa kan redde liv

SKIEN (NRK) – Jeg blir glad hver gang jeg får brev om at benmargen min muligens passer en pasient, sier Thor Kamfjord. For å se om han kan gi bort noe av benmargen, testes blodet hans ved Sykehuset Telemark.

En glede å kunne hjelpe

Bioingeniør Jane S. Strand tar blodprøve av Thor Kamfjord. Testen avgjør om han kan gi benmarg.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Thor Kamfjord fra Porsgrunn har brettet opp det ene ermet. Han ser nålen synke inn i huden. Han har tatt turen til Skien for å sjekke blodet sitt ved Sykehuset Telemark. Et annet sted i landet er det en som har behov for benmarg eller stamceller.

– Dette er andre gangen jeg har blitt kontaktet. Jeg blir alltid glad for å få brev fra Benmargsregisteret. Kanskje jeg kan hjelpe noen, sier Kamfjord.

Enkelt og ufarlig

Stamceller

STAMCELLER: Å ta ut benmarg eller stamceller er enkelt.

Foto: Wikimedia/Nissim Benvenisty

Å være benmargsdonor er forholdsvis enkelt, men det er vanskelig å finne en benmarg som passer pasienten. Grunnen er at det finnes millioner av ulike kombinasjoner av vevstyper. Derfor testes flere for å finne en som passer.

Klinikksjef Per Urdahl ved Sykehuset Telemark sier det er viktig at de har mange givere.

– Vi trenger å ha flere potensielle givere. Når mange har registrert seg, er det lettere å finne en større gruppe som kan være mulige givere. Når en pasient trenger ny benmarg, testes de som har best match, sier Urdahl.

Dersom Thors benmarg passer pasientens, legges han i narkose en times tid. Via et stikk i hver rumpeball hentes en liten del av benmargen ut av hoftekammen. Dagen etter kan han reise hjem.

Flere sykdommer helbredes

Pasienten Thor sjekkes opp mot har kanskje blodkreft eller en annen alvorlig blodsykdom. Stamcelletransplantasjon kan også redde folk med sjeldne stoffskiftesykdommer, medfødt alvorlig immunsvikt eller stråleskade.

Urdahl sier forskning gjør at stadig flere sykdommer kan helbredes på denne måten med benmarg eller stamceller.

Per Urdahl

Klinikksjef Per Urdahl vil gjerne at flere melder seg som benmargsgiver.

Foto: Thomas Nicolai Blekeli

– På dette feltet er det utvikling på gang og vi ser at sykdommer vi tidligere ikke hadde behandling for, kan bedres gjennom stamcelletransplantasjon og benmargstransplantasjon, sier Urdahl.

– Hvorfor trengs det flere givere?

– Det er fordi at benmargstransplantasjon har kommet som et behandlingstilbud til flere sykdommer enn det vi kunne behandle tidligere, og dette er veldig spennende. Det er kanskje det mest spennende som skjer innenfor medisin i dag, sier Urdahl.

Kjapp test

For å kunne gi benmarg må du være blodgiver og mellom 18 og 40 år. Selve testen på om du har en benmarg som passer pasienten eller ikke, er raskt unnagjort.

På laboratoriet er Thor ferdig med blodprøvene.

– Dette var fort gjort. Og veldig hyggelig, sier han med et smil.