NRK Meny
Normal

Åpnet pusterom mot kreft

Grete Waitz åpnet i dag ny avdeling ved Sykehuset Telemark.

Pusterom åpnes

I dag ble Pusterommet åpnet ved Sykehuset Telemark av Grete Waitz. Her sammen med Ingerid Rønningen.

Foto: Øystein Økter / NRK

Fysisk aktivitet er verdifullt for kreftpasienter, derfor åpnet landets tredje «pusterom» på Sykehuset Telemark i Skien.

En av initiativtakerne til «pusterommet »er Grete Waitz. Hun stod for åpningen i dag.

Video Pusterommet i Skien

– Sofaen ble min bestevenn

– For noen er det nettopp slik at sofakroken blir den beste vennen. Det er riktig for dem å slappe av, slik det var med meg i begynnelsen. Men mange kan få god hjelp av fysisk aktivitet også, sa Grete Waitz da hun klippet snoren i Skien i dag.

Hun har selv hatt en kreftdiagnose og vet hva hun snakker om. Forskning viser nå at fysisk aktivitet kan redusere bivirkningene ved kreft. Bivirkninger fra både selve sykdommen og behandlingen.

– Mange reduserer aktiviteten sin når de får en kreftdiagnose. Dette pusterommet kan være med på å hjelpe dem i gang igjen, sier løpedronningen.

Pusterommet
Foto: Øystein Økter / NRK

Hva er et Pusterom?

Et «pusterom» er et sted for trening og hvile for kreftpasienter. Det skal innredes slik at det er fristende å bruke. Friske farger der du kan ta en pust i bakken og lytte til musikk eller se på TV.

Men det er ikke bare snakk om å sitte i dype stoler og puste rolig. Her er det også treningsapparater der du kan bli andpusten. Her skal pasienter oppleve at treningen gir de mestringsfølelse og trene på deres premisser sammen med en terapeut som hjelper dem.

Aktiv mot kreft

Første «pusterommet» på norske sykehus ble åpnet i 2007. Da var det Ullevål som fikk et rom der kreftpasienter kan trene og få hvile. Neste ut var Bergen.

Det er foreningen Aktiv mot kreft som står for opprettelsen. Det var i 2007 at Grete Waitz, sammen med Helle Aanesen startet foreningen Aktiv mot kreft. De har som hovedmål å finansiere trenings- og aktivitetssentre for kreftpasienter.

Med et bidrag på 8,6 millioner fra Gjensidige Stiftelsen i år er blant annet Pusterommet i Skien gjort mulig.