Eskil Pedersen: – Galt, skammelig og grotesk!

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen reagerer på Facebook-uttalelsene, der Utøya-drapene omtales som "jakttrening". – Det gir en tilleggsdimensjon at medlemmer av et regjeringsparti synes det er greit å lage humor på dette, sier Pedersen.

Eskil Pedersen, leder i AUF.

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen reagerer på Facebook-uttalelser.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX

AUF har i dag varslet PST om ei Facebookgruppe, der drapene på Utøya i 2011 blir omtalt som "jakttrening". Det er nettstedet Radikal Portal som skriver om Facebook-gruppen Frps Venneside.

Ole Morten Jensen

Ole Morten Jensen fra Hole Frp er administrator på Facebook-siden 'Frps Venneside'.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Facebookgruppen Frps Venneside har rundt 1100 medlemmer, og administreres av Ole Morten Jensen fra Hole. Jensen er medlem i Frp og har tidligere vært sekretær i Hole Frp.

Jensen hevder han som administrator ikke ser noe galt i at voksne mennesker får uttrykke sin mening på et nettforum som Facebook.

– Hva voksne folk skriver på en slik gruppe, får være helt opp til dem selv og er ikke noe jeg som administrator legger meg opp i, sier han.

Dobbelt grotesk

Eskil Pedersen var AUF-leder da drapene på Utøya skjedde. Han reagerer sterkt, både på Facebook-uttalelsen og på at et Frp-medlem går god for den.

– Dette er galt, skammelig og grotesk, sier Pedersen.

Til NRK sier Pedersen at det er uvanlig at slike holdninger ikke slås ned på i et parti.

– Hadde dette skjedd i et hvilket som helst annet parti, så hadde det blitt slått ned på med en gang. At medlemmer i et regjeringsparti lar dette passere gjør det dobbelt grotesk og skammelig, sier Pedersen.

Pedersen mener at Frp-ledelsen har et ansvar for å motarbeide slike holdninger.

«– I et medmenneskelig perspektiv er dette helt forkastelig. Ledelsen burde være tydelige at sånne holdninger ikke er akseptable i et demokratisk parti, at man ikke aksepterer at en tragedie som 22/7 omtales og latterliggjøres på denne måten. At man ikke vil se dette i egne rekker.»

PST er informert

I en debatt-tråd, som startet med at det ble ytret sterk misnøye med Kristelig Folkeparti og deres standpunkt i asylbarn-saken, sidestiller en mann i 60-årene fra Telemark drapene på Utøya med jakttrening. Han får, ifølge Radikal Portal, støtte av en mann fra Troms som mener at hele øya burde vært sprengt vekk.

Etter at Radikal Portal informerte AUF, gikk de til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

– Disse ytringene er hatefulle og grusomme. Vi tar dem svært alvorlig og har varslet PST, sier AUF-leder Mani Hussaini til Radikal Portal.