Eskil Pedersen skvises ut av Telemark Ap

Flere lokallag i Telemark vil ikke ha Eskil Pedersen på tredjeplass på stortingslisten.

Eskil Pedersen, leder i AUF.

– Eskil Pedersen bør prøve å skaffe seg plass på Stortinget fra Oslo. Det sier leder av Tinn Arbeiderparti Finn-Arild Bystrøm.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX

Arbeiderpartilagene i Øst-Telemark vil ikke ha AUF-leder Eskil Pedersen på tredjeplassen på Stortingslisten til valget neste år.

De har samlet seg om Hjartdals ordfører, Sven Tore Løkslid, som sin kandidat. Det er klart at Terje Lien Aasland får førsteplass, mens Lene Vågslid får andreplassen.

Finn Arild Bystrøm

Leder av Tinn Arbeiderparti, Finn-Arild Bystrøm.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
Øystein Beyer.

Ordfører i Porsgrunn, Øystein Beyer.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

I denne sammenhengen kan en tredjeplass bety en plass på stortingsbenken.

– Bør prøve i Oslo

– Personlig synes jeg Eskil Pedersen er en utrolig dyktig politiker, men jeg synes det er mest riktig at han bør prøve å skaffe seg en plass i Oslo, hvor han har hus og har holdt til veldig lenge, sier leder av Tinn Arbeiderparti Finn-Arild Bystrøm.

Det er også uenighet i andre lokallag om hvem som bør ha tredjeplassen.

NRK erfarer at Skien Arbeiderparti ikke står samlet rundt Eskil Pedersen, og tidligere har ordfører i Porsgrunn Øystein Beyer vært tydelig på at han misliker sterkt at Pedersen får 3.-plassen.

– Det er ikke greit, sier Beyer til NRK.

– Ikke fra Porsgrunn

Beyer misliker også at nominasjonskomiteen har gjort Pedersen om til Porsgrunns-gutt når han er fra Skien, bor i Oslo og har vært varamedlem til Oslo bystyre fra 2007 til 2011.

Finn-Arild Bystrøm mener at Øst-Telemark, Bamble og Porsgrunn kommune må kunne samarbeide om å få fjernet Eskil Pedersen fra tredjeplassen.

– Han kan gjerne stå på Telemarkslisten, men tredjeplassen synes jeg tilhører en annen. Strengt tatt bør han kjempe seg inn på en plass der han holder til og holder hus. Det synes jeg er mest ryddig, sier Bystrøm.

Samarbeider

Bamble arbeiderpart hadde medlemsmøte onsdag kveld. Heller ikke de vil ha Eskil Pedersen høyt på lista.

– Vi har satt Eskil Pedersen på femteplass. Både Porsgrunn, Bamble og Skien har snakket sammen i denne nominasjonsprosessen, for å hjelpe hverandre, sier leder Jan Runar Arvesen.

– Er det helt utelukket å ha Eskil Pedersen høyt på lista?

– Ingenting er utelukket, men i utgangspunktet vil vi ha han på en femteplass nå. Ingen av lokalpartiene mener vel at Eskil tilhører Grenlandspartiene, for å si det sånn.

3. september er fristen for kommunepartiene og AUF i Telemark til å fremme forslag om endringer av nominasjonskomiteens første forslag.