Er Chris Medinas superhit plagiat?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Chris Medinas "What are words" ligger på 1. plass på VG-lista for sjuende uke på rad. Men ligner den ikke fryktelig på en sang som allerede ble laget av Kirsti Carr fra Bamble for fem år siden? Hør og døm selv.

26 år gamle Chris Medina ble verdenskjent da han rørte «American Idol»-juryen med sin gripende kjærlighetshistorie under en audition i februar i år.

Medina fremførte sangen "Breakeven" for sin funksjonshemmede forlovede. Bryllupsplanene til de to fikk en bråstopp da Juliana Ramos ble stygt skadet i en bilulykke i 2009 og fikk omfattende hjerneskader. Tross gode tilbakemeldinger kom aldri Medina helt til finalen.

Likevel betød ikke dette slutten på drømmen for Medina. Plateprodusent Rodney Jerkins, som blant annet er berømmet med svært mange Grammy-priser, synes Medinas historie var så sterk at han sammen med norske Andre Lindal skrev en egen låt til ham - balladen «What Are Words». Den har nå blitt en superhit via YouTube.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Er superhiten plagiat?

For fem år siden skrev Kirsti Carr fra Bamble i Telemark sangen "Everytime", og la den ut på nettet. Den er mistenkelig lik Medinas monsterhit. Carr selv tror det kun handler om tilfeldigheter.

– Jeg tror det er tilfeldigheter, og at sånt av og til skjer i musikkproduksjon, sier hun til NRK.no.

Men hun synes det er stor stas at et refreng hun har skrevet er så nært opp til originalen til en sang som ligger på topp på både amerikanske og europeiske hitlister.

– Et paradoks i det hele er jo at min sang er et refusert Grand Prix-bidrag. Det kjenner jeg faktisk er litt surt nå, ler hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kirsti Carr

Kirsti Carr fra Bamble skrev sangen 'Everytime' for fem år siden. Hun tror likeheten mellom de to sangene kun er basert på tilfeldigheter. Likevel tar hun det som et stort kompliment.

Foto: Lene Granli / NRK

Avviser likhet

Norske Andre Lindal bor i Los Angeles, og har vært med og skrevet "What Are Words". Da NRK.no spiller av sangene til Kirsti Carr og Chris Medina sammen avviser han at de ligner på hverandre.

Nei, det synes jeg faktisk ikke. Det er andre låter i popverden som er mye mer like enn disse to. Jeg synes ikke det der var så likt, sier han.

– Finner du ingen likheter i det hele tatt mellom disse to sangene?

– Njaaaaa. Når man lager musikk er det 11 forskjellige toner som finnes, så noen likheter vil det alltid være. Pianoteamet til "What Are Words" var i utgangspunktet til en annen låt som Rodney (Jerkins red.anm.) hadde gitt meg. Han synes ikke det passet så bra til den låten, men husket alltid det temaet, sier Lindal.

Kirsti Carr sier hun tar det hele som et stort kompliment.

– Det er jo et kjempekompliment at jeg har skrevet et refreng som er så likt en superhit. Da kan det jo hende at jeg har andre godbiter i skuffen også, sier hun.

Til helgen besøker Chris Medina Notodden og Schools Out-festivalen.