Hopp til innhold

Epler lukter sanselig

– Det er den gode kvaliteten på eplene i midt-Telemark som gjør at vi kan ha en eplefest, sier Jorid Vale. Men bak festen ligger det mye hardt arbeid fra alle som dyrker og lager produkter av epler, sier Jorid Vale

Jorid Vale

– Vi hadde ambisjoner da vi startet opp. Navnet ble Norsk Eplefest og vi ville at det skulle være en fest for hele Norge, sier Jorid Vale. Hun var en av initiativtagerne for 9 år siden.

Foto: Even Skårberg Årnes / NRK

I dag bugner det av epler og annen lokalmat på Gvarv i Telemark. Eplefesten for hele Norge er i gang. Jorid Vale skulle ønske at det var mulig å spre lukta av epler over hele bygda.

– Det er mye sanselig opplevelse i den lukta, sier hun.

Eplefesten arrangeres for 9. gang og Jorid Vale var initiativtageren til det hele.

– Vi var kanskje litt ambisiøse da vi dro det i gang for 9 år siden da vi kalte det Norsk Eplefest, men alle som vil kan jo delta, sier hun med et smil.

– Hvert fjerde norske eple blir produsert her. Vi er så heldig å ha gode klimatiske forhold og godt jordsmonn. Tanken med eplefesten er at det som presenteres her skal ha rot i jord.

Dans eplefest

Dans og underholdning fra scenen under Eplefesten.

Foto: Even Skårberg Årnes / NRK

Les også:

Med rot i jord

Hun sikter til at arrangørene har vært strenge på hva som presenteres.

– Det skal være kortreist og dyrket eller laget av menneskehender. Vi har ikke bruk for alt tingel og tangel som blir laget overalt ellers. Vi vil løfte frem norsk landbruk.

Konkurransen om å ha Norges beste eplemost startet i Midt-Telemark. Nå er juryen flyttet til Oslo og blir ivaretatt av Aperitiff og Kulinarisk Akademi. I år får bedriften Epleblomsten prisen Gulleplet.

– Det var på høy tid at de fikk den. Britt og Sveinung Sauar har med fruktpressa på gården løfta frem eplemost som et kvalitetsprodukt. Og de presser også epler for andre slik at de kan levere most med sin egen etikett, sier Jorid Vale med engasjement i stemmen.

Deler æren

Ekteparet Sveinung og Britt Sauar kom tilbake til odelsgården fra Oslo. Hun er fra Nord-Norge og sammen så de med nye øyne på at epler presset som most har en verdi. Dermed satset de på produksjon og leverer nå most til hele landet.

– Prisen var en ære å motta og nå får Gulleplet en hedersplass i stua, sier Britt Sauar.

Hva som er årsaken til at de får den i år forklarer Sveinung Sauar slik:

– Vi må dele prisen med alle produsentene som levere gode råvarer. Uten dem, ingen pris.

Men noe av æren kan de selv ta. Britt Sauar forklarer:

Britt og Sveinung Sauar

– Mye av årsaken til at vi vant Gulleplet henger sammen med de gode råvarene fruktdyrkerne i Midt-Telemark leverer, sier Britt og Sveinung Sauar. De eier bedriften Epleblomsten.

Foto: Even Skårberg Årnes / NRK

– Vi jobber med kvaliteten i produksjonen. Det er viktig at det tar kort tid fra eplene blir presset til de havner i kartongene som most.

I år anslår de at de presser mellom 1400–1500 tonn epler. Begge ler litt når de får spørsmål om de klarer å presse mer.

– Det er begrensninger på hva anlegget vårt klarer. Vi må nok ta i bruk både lørdager og søndager frem til jul, skal vi klare å få alt unna, sier Britt Sauar.

Ære å åpne festen

Eplefesten ble i år åpnet av Bø-ordfører Olav Kasland. Han innrømmer glatt at det ikke var noe problem å reise fra Bø til naboene i Sauherad for å gjøre det.

Olav Kasland åpner eplefesten

Olav Kasland er ordfører i nabokommunen Bø, men tok det som en ære å få åpne Eplefesten i Sauherad.

Foto: Even Skårberg Årnes / NRK

– Da jeg fikk spørsmålet nølte jeg ikke med å si ja. Det er en stor ære, svarer bøheringen.

Eplefesten er et flott arrangement, mener Olav Kasland.

– Særlig når vi vet at den har grodd frem sakte, men sikkert og at det så å si bare står frivillige bak. De har funnet sin nisje. Og når været slår til med sol og pent er det en vinn-vinn situasjon.