NRK Meny
Normal

Ensomme føler seg utnyttet av spåkoner

Ensomme og psykisk syke bruker fort mange penger på å ringe spåkoner. Ønsket om å få vite mer om kjærlighetslivet, ender ofte med store regninger og flere bekymringer.

Børre Bamble

Børre Bamble hos Mental Helse får telefoner fra folk som i ensomhet og sykdom ringer spåkoner i håp om å få vite mer om kjærlighet og andre viktige spørsmål. – Ofte ender det med flere bekymringer og dårlig økonomi, sier Bamble.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Mange vil ha svar på spørsmål knyttet til kjærlighet. Når skal jeg treffe kvinnen eller mannen i mitt liv? Etterpå ringer de til oss, og er mer bekymret enn noen gang tidligere, sier Børre Bamble.

Bamble er veileder hos Mental Helse og besvarer henvendelser til hjelpetelefonen. Han forteller om en trend der folk bruker mye tid på telefon.

– Det er litt i tiden nå. Dette med å oppsøke litt alternativ hjelp. Det kan være spåkoner, eller healere. I stor grad handler det om å bli sett. Noen ganger koster det penger, og da kan det bli dyrt, sier Bamble.

– Skaper håp

Problemstillingen bekreftes fra flere hos Mental Helse. Det kommer inn henvendelser fra folk som føler at de har blitt lurt mens de er i en vanskelig situasjon.

– Dette er ofte folk som er veldig syke, og som har prøvd det meste av hjelp. I sin desperasjon ringer de spåtjenester. Det som blir sagt der skaper håp hos dem, som igjen gjør at de ringer flere ganger. På den måten opparbeider de seg flere problemer med at de får økonomiske vanskeligheter, sier veileder hos Mental Helse Nina Halmrast.

Saken fortsetter under bildet.

Nina Halmrast

Nina Halmrast hos Mental Helse snakker med folk på nett og telefon. Hun sier folk i desperasjon ringer spåkoner i søken etter hjelp.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Les også:

– Vi utnytter ingen

Elisabeth Daniloff er klarsynt medium og har annonse i Dagbladet. Hun svarer blant annet på spørsmål om kjærlighet, jobb og økonomi.

– Jeg behandler vanlig mennesker med familie og vanlige liv. Historiene fra Mental Helse beskriver et bilde som jeg ikke opplever, sier Daniloff.

Daniloff sier hun ikke vil spå folk som er psykisk syke.

– Folk som er syke bør henvises videre til psykiatrien. Men det er selvsagt vanskelig å ha kontroll på alle kundene. Jeg må jo si ifra hvis jeg opplever at kunden bare får masse pengeutlegg, uten å komme noe videre, sier Daniloff.

Hun mener mange får hjelp gjennom å ringe henne og andre spåkoner.

– Mange opplever at de får hjelp og kommer videre.

Telefontjenesten til Elisabeth Daniloff koster 26 kroner i minuttet. Likevel sier spåkonen at hun av og til stopper samtaler der kunden virker til å ha problemer.

– Ja, det gjør jeg.

Elisabeth Daniloff

Dette er annonsen til Elisabeth Daniloff som er trykket i Dagbladet. Hun vil ikke stille på bilde selv.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK