NRK Meny
Normal

Ensomme eldre trenger besøksvenner

SKIEN(NRK): Mange eldre kjenner seg ensomme og alene. Besøkstjenesten har konstant behov for flere frivillige, særlig når det går mot sommer. Røde Kors oppfordrer flere til å melde seg.

Eldre kvinne

Den eldre befolkningen vokser. Stadig flere opplever ensomhet, og savner noen å snakke med.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Fred Inge Skjærum

Fred Inge Skjærum forteller at det finnes langt flere ensomme enn det vi kanskje er klar over. Det gjelder ikke bare den eldre generasjonen, og det finnes også tilbud for de unge ensomme.

Foto: Røde Kors

– Vi får ukentlig henvendelser fra personer som kjenner seg ensomme. Vi følger opp så godt vi kan, men når det går mot sommeren er det utskiftninger og behovet for nye frivillige blir større enn normalt, forteller Fred Inge Skjærum, leder i Skien Røde Kors.

De har til enhver tid har behov for flere frivillige i besøkstjenesten, men om sommeren har de problemer med å skaffe nok folk.

Firbente besøksvenner

Røde Kors har gått nye veier for å få enda flere til å melde seg som besøkvenn.

– Et spennende tilbud er å være besøksvenn sammen med hunden sin, og det har vært et populært tiltak. Vi ser at det skaper en ekstra dimensjon i det å besøke eldre og ensomme. Når de får besøk av et menneske så er det et ekstra pluss at det følger med en vennlig hund som de kan ha kontakt med, sier Skjærum.

Og det å hjelpe trenger ikke nødvendigvis å være spesielt tidkrevende.

– Vi har ikke veldig store forventninger når folk melder seg som frivillige. Klarer du å sette av en time eller to i løpet av en måned så er det mye bedre enn å ikke ta kontakt.

Han understreker likevel at folk generelt sett er svært flinke til å stille opp.

– Vi har nå i overkant av 400 frivillige i Skien Røde Kors totalt, og det er vi kjempefornøyd med, og vi kommer ganske høyt opp på statistikken på landsbasis. Når det er sagt så registrerer vi ukentlig at det er behov for fler og alle er hjertelig velkomne, avslutter Skjærum.

 • Vil legge ned Facebook-side

  Ordførar Bjørn Sverre Birkeland i Tinn oppmodar redaktøren om å legge ned Facebook-sida Rjukan og Tinn inn i framtida. Ordføraren meiner sida har blitt eit forum for sutring og personåtak, skriv Rjukan Arbeiderblad.

  Bjørn Sverre Birkeland
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Snøskredfaren nedgradert

  Etter ein periode med vesentleg snøskredfare i Vest-Telemark, er no faren nedgradert til moderat. NVE rår likevel folk til å vere varsame i bratte område.

 • Tjue skadde i trafikken i januar


  Tjue personar blei skadde i trafikkulukker i Telemark i januar. I same periode i fjor blei 8 personar skadde, syner tal frå Statistisk sentralbyrå. Tala syner at ingen miste livet i trafikken i Telemark i januar.

 • Arrestert etter hærverk

  Ein mann er arrestert, mistenkt for å ha gjort skadeverk på ni bilar hjå ein bilforhandlar på Kjørbekk. Frontrutene på førarsida er knust, og bilane har i tillegg skader i lakken, melder politiet.