NRK Meny
Normal

Nå blir det el-tog til Notodden

Togentusiaster i Telemark har fått oppfylt en gammel drøm. Nå blir det elektrisk drift fra sommeren og det kan bety mer stabilitet og flere passasjerer.

Tog Bratsbergbanen

Dieseltogene på Bratsbergbanen blir erstattet av elektriske tog fra sommeren.

Foto: Øystein Økter / NRK

Bratsbergbanen mellom Grenland og Notodden har i flere år levd på nåde. Banen fikk et krav fra daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa om å nå et passasjertall på 100 000 innen 2014.

Det klarte man ikke og spørsmålet har vært om banen skulle legges ned. Men i dag ble alt snudd til optimisme.

– Det blir en ny start fra 1. juni. Da får vi elektriske tog med bedre punktlighet og komfort. Det tror jeg passasjerene vil sette pris på, sier fylkesordfører Terje Riis Johansen.

Les også:

Bort fra dieseltog

Sammen med ordførere fra Skien, Notodden og fylkeskommunen var han på møte med Samferdselsdepartementet i dag. Tema for møtet var penger til drift av banen og bruk av elektrisk materiell.

– Nå har vi i hvert fall penger til drift frem til 2017. Det neste spørsmålet er hvordan vi skal få elektrifisert strekningen helt frem til kollektivterminalen på Notodden, sier Riis Johansen.

Kollektivterminal Notodden

Neste steg er å få elektrisk drift helt fram til kollektivterminalen på Notodden.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

I dag er Bratsbergbanen trafikkert av gamle dieseltog som er lite komfortable. Nye el-tog er mer komfortable og driftssikre, men de kan foreløpig ikke kjøre frem til kollektivterminalen på Notodden. Å få strøm helt frem kan koste inntil 5 mill. lyder ett prisanslag på. Årsaken er at passasjen mellom industriparken og E134 på en del av strekningen er trang.

– Fylkeskommunen har noen penger, men det må et spleiselag til for å få det til, blant annet Jernbaneverket. Får vi det til, blir det en helt annen komfort, sier fylkesordfører Terje Riis Johansen

 • Hjelpeprosjekt virker

  Tallet på jenter som fullfører ungdomsskolen i Nissedals vennskapskommune Tambaga i Mali, øker. Siden 2014 har tallet gått opp fra 20 til 30 prosent, viser tall fra hjelpeorganisasjonen Nor-Sahel.

 • Gode resultater på Telesenteret

  Fra nyttår og frem til vinterferien i uke åtte, hadde Telesenteret i Seljord en økning i omsetningen på 24,9 prosent. Senterleder Dag Christiansen er svært fornøyd med resultatet, skriver Vest-Telemark Blad.

 • Økning for markahytter

  DNT opplever en markant økning og interesse for å leie hyttene som ligger bynært til i skogen, ikke langt fra vei og annen kommunikasjon. Simon Torgersen i DNT, sier interessen er stor over hele Østlandet der hyttene finnes.

 • Barneombudet kritiserer Tinn

  Barneombudet kommer med krass kritikk mot Tinn kommune og har sendt en bekymringsmelding på kommunen til utdanningsdirektoratet, skriver TA. Saken gjelder en elev som ikke har fått den spesialundervisningen hun hadde krav på.