Nå blir det el-tog til Notodden

Togentusiaster i Telemark har fått oppfylt en gammel drøm. Nå blir det elektrisk drift fra sommeren og det kan bety mer stabilitet og flere passasjerer.

Tog Bratsbergbanen

Dieseltogene på Bratsbergbanen blir erstattet av elektriske tog fra sommeren.

Foto: Øystein Økter / NRK

Bratsbergbanen mellom Grenland og Notodden har i flere år levd på nåde. Banen fikk et krav fra daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa om å nå et passasjertall på 100 000 innen 2014.

Det klarte man ikke og spørsmålet har vært om banen skulle legges ned. Men i dag ble alt snudd til optimisme.

– Det blir en ny start fra 1. juni. Da får vi elektriske tog med bedre punktlighet og komfort. Det tror jeg passasjerene vil sette pris på, sier fylkesordfører Terje Riis Johansen.

Les også:

Bort fra dieseltog

Sammen med ordførere fra Skien, Notodden og fylkeskommunen var han på møte med Samferdselsdepartementet i dag. Tema for møtet var penger til drift av banen og bruk av elektrisk materiell.

– Nå har vi i hvert fall penger til drift frem til 2017. Det neste spørsmålet er hvordan vi skal få elektrifisert strekningen helt frem til kollektivterminalen på Notodden, sier Riis Johansen.

Kollektivterminal Notodden

Neste steg er å få elektrisk drift helt fram til kollektivterminalen på Notodden.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

I dag er Bratsbergbanen trafikkert av gamle dieseltog som er lite komfortable. Nye el-tog er mer komfortable og driftssikre, men de kan foreløpig ikke kjøre frem til kollektivterminalen på Notodden. Å få strøm helt frem kan koste inntil 5 mill. lyder ett prisanslag på. Årsaken er at passasjen mellom industriparken og E134 på en del av strekningen er trang.

– Fylkeskommunen har noen penger, men det må et spleiselag til for å få det til, blant annet Jernbaneverket. Får vi det til, blir det en helt annen komfort, sier fylkesordfører Terje Riis Johansen