NRK Meny
Normal

En av tre får ikke lærlingplass

Rundt om i landet går 4000 unge mennesker og leter etter bedrifter som kan tilby jobb som lærling.

Sasa Misic

Sasa Misic jobber på Kiwi mens han venter på lærlingplass.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

På landsbasis har over 30 prosent av dem som søkte om lærlingplass i mars fortsatt ikke fått noe tilbud.

Verst er det i fylkene Akershus og Hedmark der over halvparten av dem som ønsker en lærlingplass fortsatt mangler kontrakt.

– Bedriftene er nølende

Svein Andresen

Svein Andresen er lærer ved Kragerø videregående skole.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Sasa Misic

– Det er jo kjedelig å ikke ha lærlingplass, men jeg vil heller jobbe enn å gå rundt og daffe, sier Sasa Misic.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ved den videregående skolen i Kragerø mener lærer Svein Andresen på Teknikk og industriell produksjon at næringslivet bør ta større ansvar for lærlingene.

– Jeg mener jo at skolen i dag har en god utdanning, og jeg tror hovedgrunnen er at bedriftene er litt nølende og at de ikke har en tradisjon for å ta inn lærlinger.

Langsiktig tenkning

Direktør Nikolai Boye i NHO Telemark mener næringslivet gjør en god jobb med å ta inn lærlinger, og han understreker hvor viktig dette er.

–Det er vårt inntrykk at bedriftene som tar inn lærlinger tenker langsiktig, og denne langsiktige tenkningen er en sikring av bedriftenes fagkompetanse.

Les også:

Vil ikke daffe

Sasa Misic (19) er klar til å gå ut i lære etter to år på Teknikk og industriell produksjon, men foreløpig må han ta på seg den lysegrønne arbeidsbuksa og jobbe deltid på Kiwi.

Det var ikke akkurat det han ønsket seg.

– Det er jo kjedelig å ikke ha lærlingplass, men jeg vil heller jobbe enn å gå rundt og daffe.

I Telemark er det først og fremst innen områdene helsefag, elektro og bygg og anlegg det er vanskeligst å skaffe lærlingplasser.

 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.

 • Vold mot dørvakt

  En mann ble satt i arresten etter at han var voldelig mot en dørvakt ved et utested i Bø i natt. Mannen ville heller ikke si hva han het, og blir anmeldt for begge forholdene.