NRK Meny
Normal

En av tre får ikke lærlingplass

Rundt om i landet går 4000 unge mennesker og leter etter bedrifter som kan tilby jobb som lærling.

Sasa Misic

Sasa Misic jobber på Kiwi mens han venter på lærlingplass.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

På landsbasis har over 30 prosent av dem som søkte om lærlingplass i mars fortsatt ikke fått noe tilbud.

Verst er det i fylkene Akershus og Hedmark der over halvparten av dem som ønsker en lærlingplass fortsatt mangler kontrakt.

– Bedriftene er nølende

Svein Andresen

Svein Andresen er lærer ved Kragerø videregående skole.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Sasa Misic

– Det er jo kjedelig å ikke ha lærlingplass, men jeg vil heller jobbe enn å gå rundt og daffe, sier Sasa Misic.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ved den videregående skolen i Kragerø mener lærer Svein Andresen på Teknikk og industriell produksjon at næringslivet bør ta større ansvar for lærlingene.

– Jeg mener jo at skolen i dag har en god utdanning, og jeg tror hovedgrunnen er at bedriftene er litt nølende og at de ikke har en tradisjon for å ta inn lærlinger.

Langsiktig tenkning

Direktør Nikolai Boye i NHO Telemark mener næringslivet gjør en god jobb med å ta inn lærlinger, og han understreker hvor viktig dette er.

–Det er vårt inntrykk at bedriftene som tar inn lærlinger tenker langsiktig, og denne langsiktige tenkningen er en sikring av bedriftenes fagkompetanse.

Les også:

Vil ikke daffe

Sasa Misic (19) er klar til å gå ut i lære etter to år på Teknikk og industriell produksjon, men foreløpig må han ta på seg den lysegrønne arbeidsbuksa og jobbe deltid på Kiwi.

Det var ikke akkurat det han ønsket seg.

– Det er jo kjedelig å ikke ha lærlingplass, men jeg vil heller jobbe enn å gå rundt og daffe.

I Telemark er det først og fremst innen områdene helsefag, elektro og bygg og anlegg det er vanskeligst å skaffe lærlingplasser.

 • Fryktar droneulykker

  Alle kommunar blir bedne om å setja opp skilt med reglar på stader folk gjerne vil fly med drone. Uforsvarleg droneflyging har blitt eit så stort problem at Luftfartstilsynet fryktar ulykker i populære turistområde.


 • Imingfjell blir ikkje brøyta

  På grunn av ein villreinflokk, så vil vegen over Imingfjell ikkje bli brøytt til påske. Nå står det ein flokk på 2000 dyr aust for vegen, i tillegg står det også 400 dyr vest for vegen. Vegen går frå Tinn i Telemark til Uvdal i Buskerud.

 • Knut Morten Johansen held fram

  Statssekretær Knut Morten Johansen frå Skien er gjeve avskjed som statssekretær for statsråd Sylvi Listhaug. Han blir utnemnt på nytt til statssekretær for statsråd Per Sandberg i Justis- og beredskapsdepartementet.

  Knut Morten Johansen
  Foto: Tom Riis / Telemark Fylkeskommune
 • Har gripe ein person

  Politiet har gripe ein person som dei meiner er gjerningspersonen frå ranet av Vitus apotek i Porsgrunn. Dei har funne medisinar som stammar frå apoteket. Personen vil bli køyrd i arrest for vidare oppfølging og etterforsking.