NRK Meny
Normal

20 prosent av avgangselevene strøk på eksamen

Én av fem avgangselever ved Skien videregående strøk på en eller flere av vårens eksamener. – Dette er veldig synd, sier rektor Lill Harriet Koi.

Rødruss

Russen feiret seg selv i rekordlange seks uker denne våren. Kanskje noen angrer på at de ikke brukte mer tid på skolebenken i denne perioden.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

88 av totalt 459 elever i avgangstrinnet får ikke godkjent vitnemål etter at de strøk på eksamen, skriver TA. Det tilsvarer stryk blant én av fem elever, eller ganske nøyaktig 20 prosent.

28 av elevene strøk i faget norsk hovedmål skriftlig.

– Det er ingen tvil om at dette er et altfor høyt tall, og det er veldig synd for de elevene som har vært oppe til eksamen og ikke bestått, sier rektor ved Skien videregående skole Lill Harriet Koi til NRK.

Les også:

Skolen sjekker seg selv

Lill Harriet Koi

Rektor ved Skien videregående skole Lill Harriet Koi sier skolen nå setter alle kluter til for å finne ut av den høye strykprosenten.

Foto: NRK

Når Lill Harriet Koi legger sammen alle eksamenskarakterer fra alle trinn, viser det at strykprosenten har økt fra i fjor.

– Den har økt fra sju prosent i fjor til elleve prosent i år. Det er ikke bra, og vi skal nå analysere resultatene for å finne ut av hva som er årsaken til denne økningen.

Koi viser til at inntakspoengene for årets kull er svakere enn tidligere kull, og dette kan være én av årsakene til de dårlige resultatene.

– Vi sjekker også om vi på skolen har vært for snille med standpunktkarakterene, eller om sensorene har vært for strenge.

Les også: Her har de rekordlang russetid

Villige til å ta selvkritikk

– Hvem sin feil er det at så mange har strøket på eksamen?

– Feilen kan som sagt ligge flere steder. En årsak kan også være at enkelte elever kan ha vært for dårlig trent til eksamenssituasjonen.

Koi forteller at hun vil ta opp problemstillingen med lærerne når de kommer tilbake til høsten, og at de tar selvkritikk hvis det er nødvendig.

– Vi jobber kontinuerlig med vurderingskriterier i de ulike fagene. Vi ser om karakterene samsvarer med vurderingskriteriene som brukes ved sentralgitt eksamen.

Elevene kan klage

Eleven som har strøket kan klage på karakteren ved såkalt hurtigklagebehandling.

– Jeg vil ikke gi noen falske forhåpninger, men det er fullt lovlig å klage. Får de ikke medhold, kommer de ikke inn på høyere utdanning før de tar opp igjen eksamenen. Ny og utsatt eksamen arrangeres i slutten av november og begynnelsen av desember.

Flere nyheter fra Skien videregående: