Hopp til innhold

En av disse er uønsket

En strekning på noen hundre meter øverst i Telemarkskanalen ble i dag rotenonbehandlet for å hindre at gjedde når de store vannene øverst i Telemarksvassdraget. Alt liv mellom Hogga sluser og Kjeldal sluser ble drept.

For å ta livet av gjedda ovenfor Kjeldal sluser og bevare rødlistemerka arter øverst i Telemarkskanalen, ble det sluppet ut 100 liter med rotenon i Telemarkskanalen i dag. Alt dyreliv som puster med gjeller, ble avlivet.

Elvemusling og den storvokste stor-ørret stammen i Bandak, Kviteseidvatn og Flåvatn står i fare for å forsvinne. Elvemuslingene er avhengig av ørretyngel for å formere seg.

Ikke velkommen

Lars Tormodsrud

Lars Tormodsrud, prosjektleder for Fylkesmannen i Telemark

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Gjedda påvirker andre fiskekarter den lever sammen med. Gjedda utrydder ørretbestanden der den kommer. Og nå er det bare Hogga sluser som stopper gjedda før den kommer vider til de store innsjøene Bandak, Kviteseidvatn og Flåvatn. Så sent som forrige uke ble det fisket en gjedde på 1 kg på strekningen.

– Vi håper det skal bli en vellykket behandling, og stoppe videre spredning opppover den flotte Telemarkskanalen, Lars Tormodsrud, prosjektleder for Fylkesmannen i Telemark.

Strekningen som blir rotenon-behandlingen, er svært godt egnet for en slik behandling. Først ble vassdraget nedtappet til minstevannsføring. Deretter ble sideelven Skoe behandlet med rotenon i dag tidlig. Og etterhvert ble øverste del i Telemarkskanalen behandlet i en operasjon som varer i flere timer.

I løpet av vinteren kommer det til å bli bygget en elektrisk fiskesperre slik at de ikke trenger å rotenon-behandle Telemarkskanalen flere ganger.

Svært kontroversielt

Rotenon er en svært effektiv gift for dyr som puster med gjeller. Vanligvis brukes rotenon til å utslette lakseparasitten Gyrodactylus salaris. All fisk på strekningen blir avlivet. Men skadevirkningen er ikke langvarig. Og i så små doser som ble brukt i dag, dreper den ikke elvemusling og ferskvannskreps. I andre vassdrag har livet vent tilbake etter en stund.

– Jeg syns Fylkesmannen som er satt til å ta vare på naturressursene i fylket, bør holde seg for god for å foreslå giftbehandling for å kvitte seg med en art som kanskje har vært der lenge og som naturlig vandrer nordover. Jeg er veldig mot denne rotenonbehandlingen, har Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund tidligere sagt til Nrk.no i denne saken.

Gjedde fra Skoe-elven. Avlivet rett nedenfor den øverste dammen

Gjedde fra Skoe-elven. Avlivet rett nedenfor den øverste dammen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Hvem vinner i Telemarkskanalen, storauren eller gjedda?

Det store spørsmålet er om gjedda allerede har klart å snike seg forbi Hogga sluser. Og det går en og annen ubekreftet historie om at det er fanget gjedde ovenfor Hogga sluser.

– Det er ingen som har fanget gjedde oppstrøms og påvist det, sier Lars Tormodsrud. – Håper inderlig at ingen gjedde har vandret forbi.

Skulle noen ha fanget en gjedde, så er Tormodsrud svært interessert i å få det bekreftet. Og skulle det vise seg at gjedde har vandret høyere oppover, er Tormodsrud svært bekymret.

– Det ville være et verst tenkelig scenario, for da er på mange måter slaget tapt, med de store vannsmassene opp mot Bandak, sier Lars Tormodsrud.

Det er umulig å rotenon-behandle så store vann.

Har fisket etter gjedde siden 2005

Norges Jeger og Fiskerforbund har drevet intensivt fiske med garn etter gjedde på den aktuelle strekningen for å hindre spredningen av gjedde. De har vært svært bekymret for at gjedda skulle spre seg. NJFF regner med at det blir satt ut fisk allerede i løpet av høsten. Og at mye av livet er tilbake i løpet av et år.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark