NRK Meny
Normal

Langer ut mot grådige politikere

PORSGRUNN (NRK): Norske politikere har byttet ut idealisme med et jag etter profitt, mener forfatter og samfunnsdebattant Espen Ellingsen. Han har skrevet bok om hvordan man kan tjene penger på å være politiker.

Espen Ellingsen

I Politikerhåndboka går Espen Ellingsen over nærmere 100 sider løs på momenter ved politikken som han både irriterer og under seg over, både i Porsgrunn og i resten av landet.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Politikerne er grådige og egoistiske, sier Espen Ellingsen.

Han sier det en smule flåsete, men budskapet er ramme alvor: dagens politikere er mer drevet av profitt, enn politisk idealisme.

– Vi i Norge har det beste demokratiet som kan kjøpes for penger, fortsetter han.

For det er nettopp pengene som er problemet, mener Ellingsen. Han er forfatter og tidligere lærer, men i denne sammenheng, en klar samfunnsdebatant. I hans øyne utnytter politikere maktposisjonen til å dra på flotte ferier og kjøre fine biler.

Han ønsker seg mer utskiftning i det politiske bildet, slik at flere kommer til i demokratiet. Han sammenligner dugnadsarbeid som korps og fotball, med politisk frivillighet, og er skeptisk til at politikere får lønninger som nærmer seg millionen.

– Mange politikere sitter valgperiode etter valgperiode, og slutter aldri i politikken, fordi det er så godt betalt at man aldri kan slutte, sier han.

​Slik beholder man makten

Ellingsen er ute med "Politikerhåndboka"- en demonstrasjon mot folkevalgte politikere. Over nærmere 100 sider går går Ellingsen løs på momenter ved politikken som han både irriterer og under seg over. Han mener politisk idealisme er bytta ut med jag etter profitt. Den noe annerledes stemmen i det politiske ordskiftet før kommune- og fylkestingsvalget i september er utgitt som en demonstrasjon mot folkevalgte politikere.

– Mange går inn i politikken for maktposisjonens skyld, og for å hente ut penger, sier han.

Mener det er en grov overdrivelse

Ellingsen forteller selv at han har blitt upopulær etter å ha kommet med disse påstandene, og han sier at flere politikere unnlater å svare på den skarpe kritikken han kommer med.

Men en av de som vil kommentere, er høyrepolitiker Jan Terje Olsen. Han har selv sittet i politikken i mange år, og sier at en god del møtevirksomhet foregår i normal arbeidstid, og da er godtgjørelsen en slags kompensasjon for det.

– At de som har engasjert seg i lokalpolitikk i Skien er drevet av profitthensyn, er en grov overdrivelse. Det er ingen som har blitt rike av å sitte i bystyret i Skien, sier Olsen.