NRK Meny
Normal

Ellen Andrea (22): – Redd jeg kommer til å dø

SKIEN (NRK): Ellen Andrea Marker fra Skien har vært alvorlig syk i seks år. Nå går hun uten direkte behandling, fordi norske leger er uenige med henne om hva som er årsaken til sykdommen.

Ellen Andrea Marker

ALVORLIG SYK: Ellen Andrea har vært alvorlig syk i seks år. Nå trenger hun hjelp til det meste i hverdagen.

Foto: Tellef Dahll

– Jeg ønsker å bli frisk, og å få livet mitt tilbake. Det er ikke noe liv det her.

I løpet av de siste seks årene har 22-åringen blitt sendt fra sykehus til sykehus og fra spesialist til spesialist. Hun har fått en rekke diagnoser: Leddgikt, immunsvikt, ME, boravirusinfeksjon, Nut cracker-syndrom og anoreksi. Hun har hatt nyresvikt og hjertestans, og sitter nå i rullestol med lammelser i armer og ben.

Ikke enig i spiseforstyrrelse

For fire år siden dro hun til Tyskland for en ny vurdering, der mente legene at hun kan ha en vaskulær lidelse, altså en sykdom i blodkarene. I Norge ble hun diagnostisert med spiseforstyrrelser, men det er Ellen Andrea uenig i.

Ellen Andrea Marker

Ellen Andrea sitter nå i rullestol, med lammelser i bein og armer. Hun mener dette er en konsekvens av feilbehanding.

Foto: Tellef Dahll / NRK

– De sa at det var min feil, rett og slett. De måtte tvangsinnlegge meg, på grunn av spiseforstyrrelser. Jeg fikk helt sjokk, jeg har aldri hatt det, og jeg har bedt om hjelp med vekttap i flere år.

I januar i fjor fikk hun akutt nyresvikt, og ble satt på intravenøs ernæring.

– Jeg tålte det ikke, jeg ble bare dårligere. På to uker hadde jeg gått ned enda mer, jeg gikk ned fra 30 kilo til 22.

– Vi er enige om et behandlingsopplegg

Sykehuset Telemark mener hun har fått tilbudet hun trenger, men 22-åringen mener denne behandlingen gjorde henne sykere og avsluttet den.

Uenigheten med helsevesenet har ført til et veldig anstrengt forhold. Medisinsk klinikksjef ved Sykehuset Telemark, Per Urdahl, mener at Marker har fått tilbud om behandling:

– Hun har fått all den utredning og behandling som vi har mulighet til å gi henne, både her i Skien og i Oslo. Samt av eksperter i Tyskland. Hun har selv valgt å avslutte behandlingsopplegget. Fylkesmannen og pasientskadeerstatningen har også vurdert at våre behandlere har gitt riktig behandling.

Per Urdahl

Medisinsk klinikksjef ved Sykehuset i Telemark, Per Urdahl, sier at alle som har behandlet Ellen Andrea er enige om behandlingsopplegget.

Foto: Tellef Dahll / NRK

– Bør utredes på nytt

– Jeg er reelt bekymret for at hun kommer til å dø hvis vi ikke finner en årsak til hennes sykdom, sier lege Lars Norum.

Skienskvinnen har konsultert seg med Norum, som er spesialist i mage og tarmkirurgi. Han sier at anoreksi kanskje ikke kan forklare symptomene:

– Hvis det er så enkelt, så syntes jeg det er underlig at vi ikke har klart å behandle dette på en bedre måte. Jeg tror det er noe mer, men jeg vet ikke.

Norum hjelper nå familien med å søke midler til behandling i utlandet.

– Jeg tror det beste for henne er at hun blir utredet på nytt, et sted der de ikke kjenner saken hennes. Til det mener jeg at det norske miljøet er for lite.

Vil til Tyskland

I dag får 22-åringen kun behandling av fysioterapeut en gang i uken. Hun mener selv at den beste muligheten til behandling, nå ligger i Tyskland:

– Ifølge legen jeg har snakket med i Tyskland, så kommer store deler av smertene og sykdomsbildet mitt av en vaskulær sykdom. Han mener det kan fikses med enkle inngrep og rehabilitering.