Solcellegigant starter opp i Porsgrunn – lyser ut 70 stillinger

Fredag morgen ble det bekreftet at det blåses nytt liv i de gamle REC-lokalene på Herøya i Porsgrunn. Jakten på 70 nye ansatte starter umiddelbart. – Dette gleder meg, sier statsminister Erna Solberg (H).

 Inge Grubben-Strømnes

FORNØYD: Sjefen i Elkem Solar, Inge Grubben-Strømnes, sier de har jobbet hardt de siste månedene for å få alt på plass til oppstart på Herøya i Porsgrunn.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I september 2015 kom nyheten om at Elkem Solar ville skape et nytt industrieventyr i de gamle REC-lokalene. Likevel har mange ventet i spenning på den endelige bekreftelsen

Det blir behov for tidligere ansatte fra REC.

Inge Grubben-Strømnes

Fredag morgen ble det sendt ut følgende pressemelding:

«Herøya, Porsgrunn, 19. februar 2016: Etter å ha gjennomført et forprosjekt siden september 2015 har Elkem Solar besluttet å starte produksjon i RECs gamle fabrikk på Herøya. Elkem Solar starter nå jakten på rundt 70 engasjerte medarbeidere.»

– Vi starter ombygginga på Herøya umiddelbart, og ser for oss oppstart av produksjon rett etter sommeren. Vi tror vi kan bygge om anlegget og utvikle teknologien på en måte som gjør oss konkurransedyktige i det globale markedet, sier administrerende direktør i Elkem Solar Inge Grubben-Strømnes til NRK.

Starter jakten på ansatte

Rekrutteringsprosessen starter umiddelbart, forteller verkssjef Geir Ausland.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg har sendt sine gratulasjoner til nyetablering på Herøya i Porsgrunn.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi trenger de fleste funksjoner som er i en fabrikkorganisasjon, fra ledelse, skiftoperatører, prosessingeniører og andre støttefunksjoner. At arbeidet vil bidra til mer fornybar energi i verden, burde være en stor inspirasjon for dem som søker seg til oss.

– Det blir behov for tidligere ansatte fra REC, understreker Inge Grubben-Strømnes.

Statsminister Erna Solberg har også fått med seg nyheten fredag morgen.

– Jeg gleder meg over at flere industribedrifter viser vilje til å investere i nye, grønne arbeidsplasser. Enovas tildeling til Elkem Solar er et av flere eksempel på moderne industribygging i Norge basert på ny og energieffektiv teknologi. Elkem Solar har varslet at de umiddelbart utlyser rundt 70 stillinger på Herøya. Dette viser at det grønne skiftet skaper arbeidsplasser i dag, noe jeg er svært glad for.

  • Alt om nedleggelsen av REC i 2012 finner du her
REC Wafer på Herøya

REC på Herøya hadde flere hundre arbeidsplasser, men ble lagt ned i 2012. Nå er det bekreftet at Elkem Solar starter opp nytt industrieventyr på Herøya i Porsgrunn.

Sendes til Singapore

Elkem Solar skal produsere blokker med solcellesilisium fra Elkem Solar i Kristiansand. Blokkene sendes så videre til REC Solars fabrikk i Singapore, som er en del av Elkem-gruppen.

Inge Grubben-Strømnes forteller at bedriften de siste månedene har jobbet mye med planleggingen av den nye bedriften, deriblant å få oversikt over behovet for teknologiutvikling.

– Satsingen på Herøya vil styrke vår eksisterende produksjon og vil inngå i verdens mest energi- og kosteffektive verdikjede for solceller, sier Grubben-Strømnes.

Det som skjer i Porsgrunn nå, er nærmest identisk med gladnyheten som kom i Glomfjord i Nordland 2013. Da startet selskapet Norwegian Crystals opp produksjon i de gamle REC-lokalene.

Bellona jubler

Elkem Solars etablering på Herøya er akkurat den type nyheter Norge trenger, mener Bellona.

– Når Elkem Solar puster liv i linja på RECs gamle fabrikk, gir det grønne arbeidsplasser i Norge og styrker posisjonen til norsk industri internasjonalt. I disse omstillingstider kan vi bare håpe på flere historier som denne, sier seniorrådgiver Runa Haug Khoury i Bellona.