NRK Meny
Normal

Elg med telehiv

VINJE (NRK): 10 timer i stekeovnen gjør underverker med en stivfrossen elgstek. Det er bare starten på forvandlinga til Bodil Nordjores smakfulle telehiv.

Telehiv

TELEHIV: Kjøttet har tilbrakt mer enn et halvt døgn til sammen i stekeovnen og krydderbad.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Alle vet at langtidsstekt kjøtt kan bli veldig saftig, men det er forskjell på langtidsstekt og laaaangtidsstekt. Det er nødvendig når utgangspunktet er frossent kjøtt.

Deretter får kjøttstykket spabehandling. Seks timer i krydderbad gjør underverker med elgsteken. Det er dette tradisjonsbæreren og kokebokforfatteren kaller telehiv. Den som tenker på veier med telehiv, vet hva temperaturforskjeller gjør med veien. Det er ikke positivt, men frossent kjøtt blir en positiv opplevelse når det blir utsatt for det samme.

– Denne elgen kommer fra Byrte, sier Bodil og skjærer tynne skiver av telehiven. Mer kortreist kan det nesten ikke bli. Byrte ligger bare liten tur langs skogsveien fra kjøkkenet hennes.

De som har tilgang på mye elgkjøtt, kan bli lei av den tradisjonelle steken til middag. Da er dette en annen måte å bruke kjøttet på. Det blir mye godt pålegg av et stykke elgkjøtt med telehiv.

Oppskrift på Bodils telehiv

  • 1–2 kilo frossen elgstek

Stek kjøttet i en langpanne i 10 timer på 90 grader i varmluft.

Sett i steketermometeret når det har gått 8–9 timer. Kjernetemperaturen skal være 65 grader når kjøttet er ferdig. Et stort kjøttstykke kan kreve opp til 12 timer i stekeovnen.

Du kan også lage telehiv av annet viltkjøtt eller storfekjøtt. Det viktigste er at det er magert kjøtt.

Slik lager du krydderlake

  • 1,2 liter vann
  • 2 dl salt
  • 2 ss sukker
  • 1 laurbærblad
  • 12 knuste einebær
  • 1 ts grovmalt pepper

Bland alt i en kjele og kok det i 3–5 minutter. Avkjøl laken.

Hell den kalde laken over den varme steken. La den stå i krydderbadet i 4–6 timer, men ikke lenger. Da kan telehiven bli for salt. Tida i krydderbadet avhenger av størrelsen på kjøttstykket.

Tips

Serverer kjøttet i tynne skiver med rømme og sølvløk, eventuelt ferske løkringer du slipper i kokende vann. Et ørlite opphold der tar bort den skarpe løksmaken, men det smaker fremdeles løk. Den skal ikke overdøve den gode kryddersmaken på kjøttet.

Kjøttet kan du pakke inn i folie og legge i kjøleskapet. Du kan også vakumere det. Det er også mulig å fryse kjøttet igjen hvis du ikke kommer til å spise opp alt i løpet av en ukes tid. Det holder seg lenge i fryseren fordi det er så magert.

– Det sier svupp når laken dekker kjøttet. Du hører nesten at det suger til seg krydderet.

Bodil Nordjore