Hopp til innhold

Her er planen som stopper mobbing

Disse punktene fikk satt en stopper for slåsskamper og mobbing. Sjekk elevenes egen mobbeliste.

Elevenes anti-mobbeplan

Elevene er glade for at de har fått anti-mobbeplanen som nå henger i alle klasserom. F.v: Umar Farooq, Kaisa Gundersen og Julie Tinderholt Olsen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Det var en skole med veldig, veldig dårlig miljø. Det var ofte slåsskamper i skolegården. Men vi føler oss trygge nå, forteller Julie Tinderholt Olsen.

Tinderholt Olsen er elevrådsleder på Gimsøy ungdomsskole i Skien. Sammen med Kaisa Gundersen og Umar Farooq er hun med på å fremme elevenes egen anti-mobbeplan. Etter mange år med mobbing, slåssing og generelt dårlig miljø ved skolen laget elevene en plan mot mobbing på eget initiativ, skriver TA.

– Falske meldinger på internett

Ungdomsskoleelevene har sett og opplevd mye mobbing, og synes det er trist.

– Det var noen elever som oppretta en falsk profil på en gutt her på skolen på internett. De sendte meldinger til medelever, som skulle være fra han. Det var sånn jeg oppdaga det, for jeg fikk en av meldingene. Det stod ting der som gjorde at jeg skjønte at det ikke kunne være fra han. Jeg synes det var veldig vanskelig, for det er en veldig stille gutt som ikke turte å si i fra selv, forteller Tinderholt Olsen.

Hun gikk selv til lærerne og sa i fra om episoden.

– Jeg ble mobba for utseendet mitt, for jeg brukte briller før. Da ble jeg kalt brilleslange, men turte aldri å si i fra. Jeg følte meg som en taper. At jeg ikke var verdt noenting, forklarer Gundersen.

– Det var slåsskamper og rasisme, men det har blitt bedre etter at vi fikk denne planen. Vi føler oss trygge nå, sier Farooq til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alene i skolegården

- Det er fortsatt utfrysning og elever som føler seg ensomme, men ikke så ille så før, mener elevene i elevrådet.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Elevene blir opprørt over mobbing. De vet hvor alvorlig det kan bli.

– De ødelegger folks liv. At de kan se på seg selv som bedre enn andre. Det irriterer meg så grenseløst at de kan ødelegge så mye. De ødelegger selvtilliten og så mye mer enn de tror. Den personen kan streve psykisk resten av livet, de blir overbevist om at det mobberne sier er sant, sier elevrådslederen.

Mobbing får konsekvenser

Magne Holt

Rektor ved Gimsøy skole, Magne Holt mener at det er viktig at elevene selv har tatt initiativ til anti-mobbeplanen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

I alle klasserom på skolen henger nå elevenes egen anti-mobbeplan.

Planen er en oversikt over hva som skjer og hvilke tiltak som settes i verk hvis en elev blir mobbet. Elevene selv har vært med på å bestemme straff og konsekvenser for den som mobber.

  1. Beklagelse til mobbeoffer
  2. Samtaler med mobber og lærer, slik at lærer kan se eventuell forbedring
  3. Nedsettelse i oppførselskarakter
  4. Utvisning, dersom eleven ikke viser forbedring

Nå husker ikke elevene sist de så en slåsskamp, og merker også at det har blitt færre konflikter enn før.

– Elevene er selv veldig oppmerksomme på det, og tar tak i det om de oppdager noe. Det at de nå har et eieforhold til anti-mobbeplanen er viktig, sier rektor Magne Holt, som merker at det er mindre problemer mellom elevene etter at planen ble laget.